Im uboższa dieta, tym gorsze wyniki w testach poznawczych

oprac. maj
31-08-2016, 12:02

Dziecko, które na śniadanie zjada słodki jogurt, na obiad batonika i chipsy, a na kolację mleczną czekoladę nie będzie dobrze funkcjonować w szkole. Naukowcy z fińskiego Uniwersytetu Kuopio University Hospital dowiedli niedawno, że im uboższa jest dieta dziecka, tym gorsze ma ono wyniki w testach poznawczych.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

" Dziecko, które je mało wartościowe posiłki z czasem zacznie mieć problemy z koncentracją, będzie rozdrażnione i nieuważne. Trudno będzie mu się skupić na szkolnych zadaniach, ponieważ będzie mu brakowało potrzebnych witamin i mikroelementów – mówi dr Anna Januszewicz, psycholog i założycielka wrocławskiego Instytutu Psychodietetyki.

Aby dziecko myślało sprawnie i nie miało problemów z nauką, trzeba zadbać o jego dietę. Najważniejsze dla mózgu są kwasy tłuszczowe Omega, witaminy z grupy B oraz minerały: żelazo, magnez i cynk.

Dobre tłuszcze najważniejsze

Ryby, tran, awokado, oliwki, a także nasiona i orzechy – to produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, -6 i -9. 

"Kwasy tłuszczowe są szczególnie potrzebne dzieciom w okresie najintensywniejszego rozwoju układu nerwowego. W razie niedoboru kwasów Omega, mózg dziecka pracuje mniej wydajnie, a funkcje związane z zapamiętywaniem są upośledzone" – tłumaczy Anna Januszewicz.

"Wiele dzieci nie przepada za piciem tranu bogatego w kwasy tłuszczowe Omega, dlatego sugeruje spożywanie roślinnych tłuszczy znajdujących się m.in w składnikach musli. Orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, pekan, Macadamia, nerkowce, pestki dyni, pistacje, słonecznik, nasiona lnu i konopi – te wszystkie rośliny są źródłem korzystnych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych" – mówi  Magdalena Kuklik, technolog żywienia z Mixit.pl,

Orzeszki bogate w witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B (mięso, orzechy, nasiona) odgrywają bardzo ważną rolę w procesie zapamiętywania informacji. "Wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają w tworzeniu tkanki mózgowej. Są również potrzebne do przekształcania pokarmu w energię, która jest niezbędna do funkcjonowania każdej komórki ciała dziecka" – mówi psycholog.

Minerały dotleniają mózg

Dla prawidłowej pracy mózgu znaczenie mają również minerały, szczególnie żelazo, magnez i cynk. Magnez przewodzi impulsy nerwowe w tkance mózgowej, żelazo jest odpowiedzialne za odpowiednie dotlenienie mózgu, a cynk zapewnia wysoki poziom koncentracji oraz procesów zapamiętywania. Dużo żelaza znajduje się w wątrobie i czerwonym mięsie oraz w orzechach, które są również najlepszym źródłem magnezu.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: oprac. maj

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
/ Im uboższa dieta, tym gorsze wyniki w testach poznawczych
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.