Hiperurykemia i dna moczanowa: z diety należy wykluczyć produkty bogate w puryny
Modyfikacja diety jest jednym z filarów leczenia hiperurykemii i dny moczanowej. Czym należy kierować się, zmieniając sposób odżywiania w celu obniżenia stężenia kwasu moczowego we krwi? — pytamy dr Barbarę Piekło, specjalistę dietetyka.
Jakich pokarmów powinni unikać pacjenci z hiperurykemią i dną moczanową?



W naszym codziennym jadłospisie znajduje się wiele produktów o wysokiej zawartości związków purynowych, które zwiększają stężenie kwasu moczowego we krwi. Należą do nich:
- wywary z kości i mięsa,
- esencjonalne rosoły,
- galarety mięsne i rybne,
- ryby z rodzin śledziowatych,
- sardynki,
- szproty,
- owoce morza,
- podroby,
- wszystkie wędliny,
- mocna kawa,
- herbata,
- rabarbar,
- brokuły,
- kalafior,
- groszek zielony,
- kukurydza,
- szpinak.
Dlatego bardzo ważnym elementem jest wprowadzenie zasad żywienia dostosowanych do problemu zdrowotnego.
Jakie są najważniejsze zalecenia dietetyczne w hiperurykemii i dnie moczanowej?
Dieta powinna być ubogopurynowa. Produktami dozwolonymi są:
- warzywa (np. bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, roszponka, ogórki, marchew, kalarepa, sałata, rzodkiewki, buraki, ziemniaki, pomidory, cukinia, seler, szparagi, cebula),
- owoce (np. jabłka, gruszki, wiśnie, ananas, kiwi, czereśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze, banany),
- przetwory zbożowe (pieczywo razowe, pszenne), ryż, kasze, makarony,
- mleko i przetwory mleczne,
- jaja,
- orzechy.
U pacjentów z nadwagą i otyłością należy racjonalnie zmniejszyć masę ciała, czyli 3-4 kg na miesiąc.
Sposób przygotowania potraw ma znaczenie w diecie ubogopurynowej?
Tak. Potrawy należy przygotowywać bez tłuszczu. Ilość tłuszczu przeznaczoną do jedzenia należy dodać na surowo, do gotowych już dań. Mięso należy gotować w dużej ilości wody w celu wygotowania związków purynowych.
Zalecanymi technikami sporządzania posiłków są:
- gotowanie,
- duszenie bez obsmażania,
- pieczenie.
Niewskazane są potrawy smażone, pieczone i duszone metodą tradycyjną. Przyprawy należy stosować łagodne, a nie pikantne.
Jak szybko zmiana sposobu odżywiania przyniesie efekty w leczeniu dny moczanowej?
W przypadku dny moczanowej leczenie trwa całe życie. Skuteczność terapii zależy od realizacji przez pacjenta wielu zaleceń odnośnie do trybu życia, diety oraz skrupulatności w stosowaniu zaleconych przez lekarza leków. Gdy leczenie zastosuje się wcześnie, objawy choroby mogą całkowicie ustąpić.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: Rozmawiała Ewa Kurzyńska