Herbata a ryzyko udaru

Jan Jastrzębski
opublikowano: 05-03-2009, 00:00

Wypicie co najmniej 3 filiżanek herbaty dziennie - czarnej lub zielonej - istotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Naukowcy z uniwersytetu w Kalifornii opisali tę zależność na podstawie znalezionych 9 badań, w których brało udział prawie 200 tys. osób.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Zgodnie z publikacją, nie jest istotne czy pijemy herbatę zieloną czy czarną. Po ekstrapolacji z dostępnych wyników wynika, że jest to liniowa zależność ryzyka wystąpienia udaru w funkcji ilości spożywanej herbaty.

Picie trzech filiżanek herbaty dziennie pozwala obniżyć ryzyko udaru niedokrwiennego o 21%. Według naukowców, może to być prosty i bezpieczny sposób zapobiegania udarowi obok farmakoterapii.

Nie jest pewne, które składniki zawarte w herbacie przynoszą opisane korzyści. Rozważania na ten temat dotyczą przede wszystkim antyoksydantów i aminokwasu – teaniny, które zawarte są w herbacie chińskiej (Camellia sinensis).

Artykuł został opublikowany w internetowym wydaniu Stroke: JAMA, a wyniki badania przedstawiono na konferencji American Heart Association w San Diego.

Źródło: ScienceDaily; www.sciencedaily.com

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.