Grzybów dzieciom nie dajemy

oprac. maj
opublikowano: 25-07-2016, 10:34

Lato to czas urlopów i odpoczynku na łonie natury. Wędrujemy po lasach, a że sezon na jagody w pełni i zaczynają się grzyby - warto wiedzieć, czy można podawać je dzieciom.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Amatorów jagód, jeżyn i grzybów nie brakuje, choć wciąż aktualne są ostrzeżenia, związane z ich spożywaniem.

Zobacz więcej

Pixabay.com

Z grzybami pozornie sprawa jest prosta – nie należy zbierać ani kupować tych, co do których nie mamy absolutnej pewności, że są jadalne. Jednak zdaniem lekarzy to za mało

"Grzybów nie powinno się podawać osobom starszym i dzieciom do 3 roku życia - przestrzega lekarz rodzinny Porozumienia Zielonogórskiego Małgorzata Stokowska-Wojda. - Podkreślam, że dotyczy to wszystkich grzybów, także tych jadalnych. Bo nawet one są ciężkostrawne i mogą zaszkodzić".

Wiele złej sławy czarnym jagodom uczyniły alarmujące informacje o związanym z nimi śmiertelnym zagrożeniu – bąblowicy.

"To choroba pasożytnicza wywoływana przez bąblowca (gatunek tasiemca). Choroba postępuje powoli i może nie dawać objawów nawet przez 15 lat, a jej skutki są groźne, ze zgonem włącznie. Jaja bąblowca roznoszone są przez odchody zwierząt, głównie lisów, których populacja w ostatnich latach w Polsce znacznie wzrosła. Istnieje niebezpieczeństwo zakażenia się przez zjedzenie jagód, malin, poziomek czy borówek prosto z krzaka" - czytamy na stronie Porozumienia Zielonogórskiego. Jednak nie przesadzajmy i nie popadajmy w panikę. To nie jest powód, by zupełnie zrezygnować z tych zdrowych, sezonowych owoców. Najlepszym sposobem, żeby uniknąć zagrożenia, jest dokładne mycie owoców.

Więcej:

Niebezpieczne spotkania z przyrodą

Rozpoznanie bąblowicy

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: oprac. maj

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.