Grypa żołądkowa to mit

MM
opublikowano: 21-01-2014, 15:21

"Grypa żołądkowa" oraz "grypa jelitowa" nie istnieją. Przyczyną uciążliwych zatruć jelitowych są m.in. norowirusy, o których charakterystykę pokusiła się konsultant krajowa ds. epidemiologii, dr Iwona Paradowska-Stankiewicz z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Dr Iwona Paradowska-Stankiewicz wyjaśnia, że norowirusy to bardzo częsta przyczyna zakażeń pokarmowych. Zakażenie nimi objawia się w niespełna 12-48 godzin od kontaktu z patogenem i utrzymują się od 1 do 3 dni. Wśród głównych objawów wskazywanych przez ekspertkę są m.in. bóle brzucha, wymioty oraz biegunka.

Pacjenci zakażają się przez kontakt z osobami chorymi lub osobami, które przeszły zakażenie - ponieważ wirusy wydalane są z organizmu jeszcze po ustąpieniu objawów. Zakażenie dochodzi na drodze pokarmowej poprzez zanieczyszczone ręce, pokarm itp.

"Dość popularne stało się określenie 'grypa żołądkowa', które w medycynie nie występuje i jego używanie jest nieuzasadnione. Wiele mikroorganizmów może wywołać zakaażenia pokarmowe. (...) Należy jednak podkreślić, że przyczyną zakażeń pokarmowych nie są na pewno wirusy grypy"- przekonuje konsultant krajowa ds. epidemiologii.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MM

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.