Grypa żołądkowa to mit
"Grypa żołądkowa" oraz "grypa jelitowa" nie istnieją. Przyczyną uciążliwych zatruć jelitowych są m.in. norowirusy, o których charakterystykę pokusiła się konsultant krajowa ds. epidemiologii, dr Iwona Paradowska-Stankiewicz z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny.
Dr Iwona Paradowska-Stankiewicz wyjaśnia, że norowirusy to bardzo częsta przyczyna zakażeń pokarmowych. Zakażenie nimi objawia się w niespełna 12-48 godzin od kontaktu z patogenem i utrzymują się od 1 do 3 dni. Wśród głównych objawów wskazywanych przez ekspertkę są m.in. bóle brzucha, wymioty oraz biegunka.
Pacjenci zakażają się przez kontakt z osobami chorymi lub osobami, które przeszły zakażenie - ponieważ wirusy wydalane są z organizmu jeszcze po ustąpieniu objawów. Zakażenie dochodzi na drodze pokarmowej poprzez zanieczyszczone ręce, pokarm itp.
"Dość popularne stało się określenie 'grypa żołądkowa', które w medycynie nie występuje i jego używanie jest nieuzasadnione. Wiele mikroorganizmów może wywołać zakaażenia pokarmowe. (...) Należy jednak podkreślić, że przyczyną zakażeń pokarmowych nie są na pewno wirusy grypy"- przekonuje konsultant krajowa ds. epidemiologii.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MM