Groźne niedobory

Opr.Monika Wysocka
opublikowano: 30-08-2004, 00:00

Na początku czerwca w Kopenhadze zaprezentowano wyniki projektu OPTIFORD - Optimal Strategy for Vitamin D Fortification, finansowanego przez Komisję Europejską w ramach 5 Programu Ramowego.;

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
?Okazuje się, że więcej niż jedna trzecia dziewcząt europejskich w wieku pokwitania miała w sezonie zimowym wyraźne niedobory witaminy D, a prawie wszystkie - poziomy niewystarczające. Także średnio dwie trzecie kobiet w wieku podeszłym wykazywało niewystarczające stężenia witaminy D w surowicy. Szczególnie dużo takich stanów występowało u polskich kobiet: aż dziewięć z każdych dziesięciu zbadanych wykazywało niewystarczającą koncentrację tej witaminy w surowicy" - mówi prof. Jadwiga Charzewska, kierownik Zakładu Epidemiologii i Norm Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Fortyfikacja zwiększa
koncentrację witaminy D
W sezonie zimowym w klimacie większości krajów europejskich nie zachodzi fotokonwersja witaminy D w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego w zakresie fal UVB. Oznacza to, że w tym okresie jesteśmy zdani wyłącznie na witaminę D zawartą w produktach spożywczych. Problem w tym, że produktów tych jemy za mało. Również wzbogacanie produktów w tę witaminę nie jest powszechne. ?Obecnie wiemy już, że fortyfikacja produktów skutecznie zwiększa koncentrację witaminy D w surowicy. Ciągle jeszcze nie wiadomo jednak, czy może ona zatrzymać ubytek masy kostnej, a w dalszej perspektywie - czy skutecznie wpłynie na zmniejszenie nasilenia osteoporotycznych złamań kości. Eksperymenty, które miały to wykazać, trwały zbyt krótko - podkreśla J. Charzewska. - Z całą pewnością wiadomo jednak, że fortyfikacja produktów w witaminę D, razem z innymi strategiami, może być znaczącym i użytecznym sposobem zwiększającym koncentrację witaminy D u wszystkich, zarówno zdrowych, jak i chorych, osób".

Potrzebne słońce
Wiadomo już także, że duże znaczenie w sezonie zimowym ma koncentracja tej witaminy uzyskana w sezonie letnim z fotokonwersji pod wpływem promieniowania słonecznego. ?Wiele osób, ostrzeżonych przez onkologów, unika słońca. Można u nich zaobserwować istotne statystycznie niższe stężenie tej witaminy w surowicy" - mówi prof. J. Charzewska. Pocieszająca jest natomiast informacja, że równie ważne dla konwersji witaminy D w skórze mogą być popołudniowe godziny (15-20), znacznie bezpieczniejsze dla skóry. Jak się okazuje, z każdą godziną spędzoną na powietrzu koncentracja witaminy D w surowicy wzrasta średnio o 7 proc.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Opr.Monika Wysocka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.