Gorący napój na grypę

dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka
opublikowano: 23-12-2008, 00:00

Picie gorących napojów pomaga zwalczyć wszystkie objawy grypy i przeziębienia – donoszą badacze z Cardiff University’s Common Cold Centre na łamach grudniowego wydania Rhinology (2008, 46: 271-275).

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Przeprowadzony eksperyment polegał na porównaniu przebiegu choroby u 30 ochotników, którzy pili fabrycznie produkowane soki z jabłka i czarnej porzeczki, podawane w temperaturze pokojowej lub mocno podgrzane.

Okazało się, że osoby pijące gorące napoje szybciej uporały się z katarem, kaszlem, bólem gardła, dreszczami i poczuciem zmęczenia.
Chociaż ciepłe napoje są jednym z tradycyjnie zalecanych sposobów na przeziębienie i grypę, dotychczas ich działanie nie było sprawdzane w badaniach naukowych ani klinicznych.

Opisane doświadczenie jest pierwszym badaniem tego typu.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: dr n. biol. Marta Koton-Czarnecka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.