GIS opublikował dane z kontroli na rynku suplementów diety. Co wykryto?

MS/GIS
opublikowano: 17-09-2021, 16:21

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował dane dotyczące nadzoru Inspektoratu nad rynkiem suplementów diety za ubiegły rok. Znalazły się one w publikacji: „Raport - stan sanitarny kraju”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Wskazana publikacja, która omawia wszystkie obszary dotyczące utrzymaniem zdrowia publicznego, została opublikowana na stronach GIS.

Jak podkreśla Inspektorat opracowanie powstaje na podstawie informacji i materiałów nadesłanych przez państwowych: wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektorów sanitarnych.

W 2020 roku GIS skontrolował ponad 40 proc. wytwórni suplementów diety i 22,4 proc. hurtowni
FOT. iStock

Skontrolowano wytwórnie i hurtownie

W raporcie znalazł się dział poświęcony bezpieczeństwu suplementów diety obecnych na polskim rynku. Nadzór sanitarny w tym zakresie obejmuje zarówno produkcję jak i dystrybucję tych produktów. Sprawowany jest m. in. poprzez kontrole planowe i interwencyjne, realizację planu pobierania próbek, szybką wymianę informacji w ramach systemu RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), AAC (Administrative Assistance and Cooperation), a także przy współpracy z Państwową Inspekcją Farmaceutyczną.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wraz z organami Państwowej Inspekcji Farmaceutycznej przeprowadziły kontrole obiektów znajdujących się pod wspólnym nadzorem (hurtownie farmaceutyczne, apteki ogólnodostępne, punkty apteczne oraz sklepy zielarsko-medyczne).

Zakres tematyczny kontroli obejmował najczęściej zagadnienia dotyczące: poprawności prezentacji i reklamy oferowanych do sprzedaży suplementów diety.

Sprawdzano czy prezentacja i/lub reklama umożliwia odróżnienie suplementów diety od produktów leczniczych oraz monitorowano pozostawanie w obrocie produktów spełniających jednocześnie kryteria produktów leczniczych oraz produktów z grupy suplementów diety lub produktów zafałszowanych substancjami niedozwolonymi do stosowania w żywności.

Kontroli podlegało prawie 44 proc. wytwórców i 22 proc. hurtowników

Na terenie Polski funkcjonują 273 wytwórnie oraz 844 hurtownie suplementów diety. Z kontroli wynika, że wdrożone zasady dobrej praktyki higienicznej (GHP) i/lub dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) miało 244 wytwórni suplementów diety oraz 609 hurtowni. Wdrożony system HACCP posiadało 235 zakładów produkcyjnych oraz 344 hurtowni suplementów diety.

W 2020 r. organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej skontrolowały:

  • 120 obiektów, tj. 43,96 proc. wytwórców funkcjonujących na terenie kraju
  • 189 obiektów obrotu hurtowego, tj. 22,39 proc. ogółu obiektów obrotu hurtowego suplementów diety.

Dokonano oceny kompleksowej w 35 obiektach kontrolowanych - 11,72 proc. obiektów ogółem, natomiast w przypadku hurtowni ocenie kompleksowej poddano 25 obiektów - tj. 2,96 proc. obiektów hurtowych ogółem.

Wydano 136 decyzji administracyjnych

Wyniki oceny stanu sanitarnego nie wykazały żadnych niezgodności z ustalonymi wymaganiami sanitarno-higienicznymi. Łączna liczba kontroli i rekontroli przeprowadzonych w 2020 r. we wszystkich obiektach produkcji i obrotu hurtowego suplementami diety wynosiła 849, w tym 154 kontrole stanowiły kontrole interwencyjne.

W następstwie przeprowadzonych kontroli Inspektorat wydał łącznie 136 decyzji administracyjnych, w tym 72 decyzje skierowano do hurtowni zajmujących się ich dystrybucją, a 64 do wytwórców suplementów diety.

Ponadto organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydały łącznie 32 decyzje zakazujące wprowadzania do obrotu różnych produktów kwalifikowanych do grupy suplementów diety.

Jakość zdrowotna suplementów diety

W 2020 r. laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach badań środków spożywczych dokonały analiz laboratoryjnych 2206 suplementów diety, w tym:

  • 1 773 produkcji krajowej
  • 282 z krajów członkowskich UE
  • 151 produktów z importu

Największy odsetek próbek zdyskwalifikowanych stanowiły produkty oceniane pod względem znakowania (68,18 proc.). Nieprawidłowości w tym zakresie wykazano w 30 przypadkach badanych próbek (4 spoza UE, 5 z krajów UE, 21 produktów krajowych).

Największy odsetek próbek zdyskwalifikowanych stanowiły produkty oceniane pod względem znakowania (68,18 proc.). Nieprawidłowości w tym zakresie wykazano w 30 przypadkach badanych próbek (4 spoza UE, 5 z krajów UE, 21 produktów krajowych).

PRZECZYTAJ TAKŻE: Suplementy diety mają być bezpieczniejsze. Ma to zapewnić projekt rozporządzenia MZ

Izraelsko-polska firma produkująca suplementy diety otworzyła nowy zakład w Lublinie

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.