GIS i inspekcja weterynaryjna zawarły porozumienie o współpracy

EG/PAP
opublikowano: 17-10-2018, 11:22

Część kontroli ma być przeprowadzana wspólnie, ale GIS i GIW zapewniają, że ich liczba się nie zwiększy - Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas oraz Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk zawarli porozumienie, w którym precyzyjnie zapisano m.in. obszary kompetencji.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

We wtorek (16 października) podczas narady Głównego Inspektora Sanitarnego i Głównego Lekarza Weterynarii z Państwowymi Wojewódzkimi Inspektorami Sanitarnymi i Wojewódzkimi Lekarzami Weterynarii w siedzibie GIS podpisano porozumienie o współpracy i współdziałaniu organów obu inspekcji. 

Zobacz więcej

Jarosław Pinkas

"Inspekcja sanitarna i inspekcja weterynaryjna są odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywnościowe kraju. Do tej pory były pewne problemy kompetencyjne. One zostały rozwiązane dzięki precyzyjnym zapisom w porozumieniu, które właśnie podpisaliśmy" – powiedział Jarosław Pinkas

Współpraca umożliwi efektywniejsze, ale też bardziej racjonalne kontrolowanie. Jarosław Pinkas podkreślił, że inspekcje nastawione są także na edukację oraz promowanie właściwych postaw. Część kontroli będzie wspólna, bo inspekcje mają częściowo ten sam zakres działania. 

"Rozdzieliliśmy konkretnie, co należy do inspekcji sanitarnej, co do inspekcji weterynaryjnej. Chodzi o to, żebyśmy nie wchodzili sobie w drogę ale współpracowali, by konsument, czyli każdy Polak, mógł jeść w naszym kraju bezpieczną żywność i nie martwić się o to, czy może mu zaszkodzić" – mówił Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii. 

"Jeżeli będziemy kontrolować wspólnie, to kontroli będzie mniej, to istotne dla wszystkich producentów. Producenci nie mogą mieć tak wielkiej ilości kontroli. Za bezpieczeństwo żywności odpowiada teraz pięć instytucji rządowych. Jesteśmy przed procedowaniem ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, ale te największe inspekcje muszą współpracować, by już teraz producenci odczuli, że są im przyjazne" – wskazał Jarosław Pinkas.

Jarosław Pinkas wyraził przekonanie, że współdziałanie obu inspekcji w wymiarze edukacji i promocji może wzmocnić przekaz, że Polska jest potentatem, jeżeli chodzi o eksport dobrze sprawdzonej, zdrowej żywności.

 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG/PAP

Puls Medycyny
Wskazania i standardy / GIS i inspekcja weterynaryjna zawarły porozumienie o współpracy
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.