Ftalany zwiększają ryzyko cukrzycy?

  • Iwona Kazimierska
18-07-2012, 15:54

Kobiety z podwyższonym stężeniem ftalanów w organizmie mogą być bardziej narażone na zachorowanie na cukrzycę typu 2. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Brigham and Women's Hospital (BWH) zostały opublikowane online w Environmental Health Perspectives.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Zespół naukowców z Zakładu Zdrowia Kobiet w BWH kierowany przez dr Tamarę James-Todd przeanalizował stężenie ftalanów w moczu 2350 kobiet w wieku 20-80 lat. Okazało się, że u osób, u których stwierdzono podwyższone wartości ftalanów w moczu, ryzyko cukrzycy typu 2 było niemal dwukrotnie większe. Kontrolowana populacja składała się z reprezentatywnej grupy amerykańskich kobiet, które poproszono też o wypełnienie ankiety mającej sprawdzić społeczno-demograficzne, dietetyczne oraz behawioralne czynniki ryzyka cukrzycy.

Ftalany są powszechnie stosowane w kosmetykach: emaliach do paznokci, mydłach, lakierach do włosów i perfumach. Wykorzystuje się je również do produkcji m.in. klejów, elektroniki, zabawek, folii do pakowania żywności, a także sprzętu medycznego i leków stosowanych w terapii cukrzycy, co może tłumaczyć ich wyższe stężenie u kobiet cierpiących na tę chorobę. Naukowcy podkreślają, że potrzebne są jednak dalsze badania.


Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Iwona Kazimierska

Puls Medycyny

Diabetologia / Ftalany zwiększają ryzyko cukrzycy?
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.