FDA zakazuje sztucznych trans-tłuszczów
Agencja zakazuje użycia głównego źródła kwasów tłuszczowych typu trans w diecie. Producenci żywności mają trzy lata, aby z nich zrezygnować.
Chodzi o obecne w wielu produktach spożywczych utwardzone, czyli częściowo uwodornione oleje (PHO - partially hydrogenated oils).
Celem zakazu jest ograniczenie chorób serca i wywołanych nimi zgonów wśród Amerykanów. "Oczekujemy, że decyzja ta zredukuje występowanie choroby wieńcowej i zapobiegnie tysiącom śmiertelnych ataków serca rocznie." - powiedział członek komisji dr Stephen Ostroff.
Choć w USA spożycie tłuszczów typu trans w ciągu ostatniej dekady znacząco spadło, specjaliści z FDA nadal uważają je za zagrożenie. W 2013 Agencja ogłosiła wstępne ustalenie, że PHO mogą być uznane za szkodliwe dla zdrowia.
PHOs nie znikną od razu z rynku. Przez okres trzech lat producenci będą mogli zmienić formułę swoich wytworów. Jeśli po tym czasie będą chcieli stosować ten rodzaj tłuszczu, będą musieli uzyskać zgodę FDA.
FDA, medicalnewstoday.com
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MAT