FDA zakazuje sztucznych trans-tłuszczów

MAT
opublikowano: 18-06-2015, 17:14

Agencja zakazuje użycia głównego źródła kwasów tłuszczowych typu trans w diecie. Producenci żywności mają trzy lata, aby z nich zrezygnować.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Chodzi o obecne w wielu produktach spożywczych utwardzone, czyli częściowo uwodornione oleje (PHO - partially hydrogenated oils).

Celem zakazu jest ograniczenie chorób serca i wywołanych nimi zgonów wśród Amerykanów. "Oczekujemy, że decyzja ta zredukuje występowanie choroby wieńcowej i zapobiegnie tysiącom śmiertelnych ataków serca rocznie." - powiedział członek komisji dr Stephen Ostroff.

Choć w USA spożycie tłuszczów typu trans w ciągu ostatniej dekady znacząco spadło, specjaliści z FDA nadal uważają je za zagrożenie. W 2013 Agencja ogłosiła wstępne ustalenie, że PHO mogą być uznane za szkodliwe dla zdrowia.

PHOs nie znikną od razu z rynku. Przez okres trzech lat producenci będą mogli zmienić formułę swoich wytworów. Jeśli po tym czasie będą chcieli stosować ten rodzaj tłuszczu, będą musieli uzyskać zgodę FDA.

FDA, medicalnewstoday.com

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.