FDA zakazuje sztucznych trans-tłuszczów

MAT
opublikowano: 18-06-2015, 17:14

Agencja zakazuje użycia głównego źródła kwasów tłuszczowych typu trans w diecie. Producenci żywności mają trzy lata, aby z nich zrezygnować.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Chodzi o obecne w wielu produktach spożywczych utwardzone, czyli częściowo uwodornione oleje (PHO - partially hydrogenated oils).

Celem zakazu jest ograniczenie chorób serca i wywołanych nimi zgonów wśród Amerykanów. "Oczekujemy, że decyzja ta zredukuje występowanie choroby wieńcowej i zapobiegnie tysiącom śmiertelnych ataków serca rocznie." - powiedział członek komisji dr Stephen Ostroff.

Choć w USA spożycie tłuszczów typu trans w ciągu ostatniej dekady znacząco spadło, specjaliści z FDA nadal uważają je za zagrożenie. W 2013 Agencja ogłosiła wstępne ustalenie, że PHO mogą być uznane za szkodliwe dla zdrowia.

PHOs nie znikną od razu z rynku. Przez okres trzech lat producenci będą mogli zmienić formułę swoich wytworów. Jeśli po tym czasie będą chcieli stosować ten rodzaj tłuszczu, będą musieli uzyskać zgodę FDA.

FDA, medicalnewstoday.com

Kardiologia
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
×
Kardiologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska). Klauzula informacyjna w pełnej wersji dostępna jest tutaj

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.