FDA bez zgody na trzecią dawkę Moderny. “Nie wpływa znacząco na poziom przeciwciał”
Szczepionka Moderny przeciw COVID-19 nie spełnia wszystkich kryteriów uzasadniających dopuszczenie do użytku jej trzeciej dawki - ogłosiła amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA). Po jej podaniu poziom przeciwciał znacząco nie wzrasta.

Dodatkowa, trzecia dawka szczepionki firmy Moderna zwiększa poziom przeciwciał, ale ta różnica nie jest bardzo wyraźna, szczególnie w przypadku osób, u których ten poziom pozostawał wysoki - ogłosiła we wtorek (12 października) amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA).
Ocena FDA to na razie tylko opinia
Ocena FDA została wydana przed mającym się odbyć w tym tygodniu spotkaniem zewnętrznego komitetu ekspertów Agencji, który oceni wnioski o dopuszczenie dawki przypominającej szczepionki przeciw Covid-19 firm Moderna i Johnson & Johnson.
Opinie komitetu eksperckiego nie są wiążące dla FDA, ale podejmująca ostateczne decyzje Agencja zazwyczaj trzyma się zaleceń ekspertów. W USA do użytku dopuszczono już trzecią dawkę preparatu firm Pfizer i BioNTech, która jest podawana osobom po 65. roku życia oraz szczególnie narażonym na infekcję.
Dane dotyczące trzeciej dawki Moderny i J&J są szczątkowe
Dane na temat skuteczności trzeciej dawki szczepionek pochodzą głównie z badań przeprowadzanych w Izraelu, w którym na szeroką skalę wykonuje się dodatkowy zastrzyk substancją Pfizera/BioNTechu - zauważa agencja Reutera. Nie ma podobnych badań dla szczepionek Moderny czy Johnson & Johnson.
– Informacje przedstawione we wniosku Moderny, dotyczącym zatwierdzenia trzeciej dawki mają więc "wiele dziur", a dane na temat jej rzeczywistego działania są ograniczone - tłumaczy na łamach Reutersa profesor medycyny molekularnej dr Eric Topol.
FDA nie upubliczniła jeszcze wstępnej oceny wniosku o dopuszczenie dawki przypominającej szczepionki Johnson & Johnson.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Szczepienia, trzecia dawka: kiedy rusza rejestracja?
Johnson & Johnson: druga dawka szczepionki silnie wspomaga odporność na COVID-19 [BADANIA]
Źródło: Puls Medycyny