Eksperci: leczenie żywieniowe to nie to samo co żywienie w szpitalu

KL
opublikowano: 15-04-2022, 13:00

Projekt rozporządzenia w sprawie określenia wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach budzi niepokój towarzystw naukowych zajmujących się leczeniem żywieniowym. Dlaczego?

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
MZ chce poprawić żywienie w szpitalach, ale nowe wytyczne budzą niepokój części specjalistów.
Fot. iStock

We wspólnym stanowisku trzy towarzystwa naukowe: Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu; Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego oraz Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci odniosły się do projektu rozporządzenia w sprawie określenia wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.

Przypomnijmy. Ministerstwo Zdrowia szykuje duże zmiany w żywieniu szpitalnym. W przekazanym do konsultacji rozporządzeniu proponuje nowy podział diet i przedstawia ich szczegółową charakterystykę. Wytyczne mają zapewnić m.in. prawidłowe zbilansowanie jadłospisów.

Co o projekcie sądzą specjaliści?

W ocenie towarzystw zajmujących się leczeniem żywieniowym - choć zmiana prowadząca do poprawy jakości żywienia w szpitalach jest oczekiwana - to przyjęte w takim kształcie rozwiązania proponowane w projekcie budzą wątpliwości co do możliwości faktycznego osiągnięcia tego celu. Co więcej, część rozwiązań - w ocenie towarzystw - jest niezgodnych z obowiązującymi standardami żywienia.

Eksperci wskazują, że w proponowanych rozwiązaniach nie widać rozróżnienia pomiędzy żywieniem zbiorowym a leczeniem żywieniowym w szpitalu. “Utożsamianie tych zagadnień może prowadzić do wypaczenia zakładanych rezultatów zmian prawnych oraz daleko idących konsekwencji prawnych, które jak zakładamy, nie były zamiarem projektodawcy” - czytamy w stanowisku towarzystw.

Odnoszący się do projektu eksperci stwierdzają, że zakładane w nim uznanie wszelkiego żywienia pacjentów za świadczenia zdrowotne skutkuje m.in. podleganiem przez osoby zaangażowane w ten proces pod bardziej rygorystyczne zasady odpowiedzialności oraz prowadzi do powstania obowiązku sprawozdawczego posiłków pacjentów jako zdarzeń medycznych, co “nie jest merytorycznie uzasadnione”.

Propozycje niezgodne ze standardami stosowanymi w dietetyce?

Towarzystwa zwracają też uwagę na potrzebę zachowania zbieżności z obowiązującymi regulacjami i standardami. W ich ocenie część z zaproponowanych rozwiązań jest niespójna lub wręcz niezgodna z obowiązującymi już powszechnie przepisami prawa oraz standardami przyjętymi w dietetyce.

“W szczególności rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego zawiera wymogi dotyczące przesiewowej oceny stanu odżywienia, które miejscami są mniej restrykcyjne i jednocześnie bardziej szczegółowe niż te przewidziane w projekcie rozporządzenia. Rekomendowane jest zatem wyraźne odróżnienie żywienia zbiorowego od regulowanego przez nie leczenia żywieniowego” - czytamy w stanowisku.

Zdaniem ekspertów należy też dopracować zaprezentowany katalog diet szpitalnych. Jak wyjaśniają, np. dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę zawiera liczne nieprawidłowości, ale przede wszystkim jest niezgodna ze standardami żywienia dojelitowego i powinna zostać usunięta z wykazu diet.

Całe stanowisko dostępne TUTAJ.

PRZECZYTAJ TAKŻE: MZ chce poprawić żywienie w szpitalach, przekazało do konsultacji nowe wytyczne

Wytyczne ESC dotyczące diety w prewencji schorzeń układu sercowo-naczyniowego

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.