Dziś Światowy Dzień Trzeźwości

  • Monika Wysocka
15-04-2015, 09:24

Rocznie w Polsce alkoholem zatruwa się blisko 2 tysiące osób. Tyle samo umiera z powodu chorób spowodowanych alkoholem. Przesłaniem Światowego Dnia Trzeźwości jest namawianie do wstrzemięźliwości i zachowania umiaru w piciu.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Najczęściej alkoholu nadużywają mężczyźni, jednak w ostatnich latach szczególnie w krajach wyżej rozwiniętych ekonomicznie, niemal równie często  po wysokoprocentowe trunki sięgają kobiety. Coraz częściej też notuje się przypadki zatruć wśród nieletnich i osób młodych (15-29 lat). 

„15 kwietnia jest doskonałą okazją do przypomnienia, jak szkodliwe i zabójcze jest picie w nadmiarze i to nie tylko wódki, ale także wina i piwa. Regularne popijanie, nawet w niewielkich ilościach szybko prowadzi do uzależnienia. Alkoholizm to bardzo ciężka choroba. Leczenie wymaga ogromnego wysiłku zarówno ze strony pacjenta i rodziny, ale i lekarza“ – podkreśla  Bożena Janicka prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Pod względem ilości wypijanego alkoholu Polska znajduje się w niechlubnej czołówce zarówno w Europie, jak i na świecie! Według statystyk wyprzedzają  nas jedynie niektóre kraje wschodnie i południowe. „Alkohol w nadmiarze jest zły! Wywiera bardzo negatywny wpływ nie tylko na funkcjonowanie w społeczeństwie, ale także na organizm człowieka. Niszczy tkanki i narządy. Jest źródłem chorób wątroby - marskości oraz nowotworów. Wpływa negatywnie na układ krążenia (serce), układ nerwowy (wywołuje zaburzenia snu, omamy), pokarmowy, uszkadza nerki i obniża odporność. Ma negatywny wpływ na naszą cerę i włosy. Przyczynia się do wypłukiwania z organizmu składników, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania: witaminy A i B, kwasu foliowego, cynku i wapnia. Przyspiesza proces starzenia. To podstępny zabójca“ – ostrzega dr Janicka.

Alkohol to oczywiście nie samo zło - sami lekarze podkreślają, że czerwone wino pite w rozsądnych ilościach ma dobroczynny wpływ na zdrowie: antyoksydanty (przeciwutleniacze) pomagają w walce z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu, a kieliszek do obiadu poprawia trawienie. 

 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: mw

Tematy
Puls Medycyny
Inne / Dziś Światowy Dzień Trzeźwości
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.