Dyżur eksperta. Jaką dietę zalecić pacjentowi z cukrzycą?

EG
opublikowano: 25-08-2022, 12:10

Na pytania czytelników “Pulsu Medycyny” odpowie Marta Temperowicz, dietetyk specjalizujący się m.in. w pracy z pacjentami z cukrzycą oraz insulinoopornością. Już teraz zachęcamy do zadawania pytań ekspertowi.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Dla prawidłowej kontroli cukrzycy ważna jest nie tylko optymalna farmakoterapia, ale też odpowiednio dobrana do możliwości pacjenta i konsekwentnie stosowana dieta. Jej znaczenie jest też nie do przecenienia w przypadku osób zmagających się z insulinoopornością. Istnieją wprawdzie ogólne założenia żywieniowe w cukrzycy, ale aby interwencja żywieniowa była skuteczna, musi być skrojona pod poszczególne typy cukrzycy i wiele indywidualnych czynników.

Niestety, wielu lekarzy napotyka na niemałe trudności w skłonieniu swoich pacjentów do modyfikacji diety i stylu życia na bardziej prozdrowotny. Co zatem zalecić chorym z cukrzycą lub zagrożonym rozwojem tej coraz powszechniejszej choroby? Jak sprawić, by chory nie zrezygnował z czasem z prawidłowych nawyków żywieniowych? Jak sformułować porady żywieniowe, by nie były tylko niewiele wnoszącymi do zdrowotnej edukacji ogólnikami?

Dziękujemy za nadesłane pytania. Już wkrótce odpowie na nie Marta Temperowicz, dietetyk specjalizujący się m.in. w pracy z pacjentami z cukrzycą oraz insulinoopornością.

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.