Doustna insulina?
Naukowcy opracowali sposób na ochronę insuliny przed enzymami układu trawiennego i dostarczanie jej w formie połykanej kapsułki. Ta sama metoda może być teoretycznie wykorzystana przy innych białkowych lekach oraz szczepionkach.
Autorami pomysłu są uczeni z University of California, Santa Barbara.
"Jeśli chodzi o cukrzycę, to istnieje ogromna potrzeba dostępności doustnych środków" - mówi jeden z badaczy prof. Samir Mitragotri "Ludzie przyjmują insulinę kilka razy dziennie i korzystanie z igieł to ogromne wyzwanie" - kontynuuje uczony.
Połykany lek uwolniłby chorych od przykrego kłucia, a także mógłby być bardziej efektywny. "Kiedy dostarczamy insulinę przez iniekcję, najpierw dostaje się ona do obwodowego układu krążenia, a potem do naczyń wątroby. Podanie doustne oznaczałoby prostszą drogę i z fizjologicznego punktu widzenia lepszą" - mówi prof. Mitragori.
Niestety, to trudne, ponieważ enzymy w układzie pokarmowym rozkładają białkowe cząsteczki, takie jak insulina. Uczonym udało się pokonać tę przeszkodę. Po pierwsze lek znajduje się w kapsułce, która nienaruszona przechodzi przez żołądek. W jelicie cienkim uwalnia natomiast insulinę przyłączoną do "łatek", które przyklejają się do ściany jelita i chronią lek przed strawieniem. Natomiast dodatkowe cząsteczki wspomagające przenikanie leku przez ściany jelita ułatwiają mu dostanie się do krwiobiegu.
Jeśli nowy sposób zostanie kiedyś wprowadzony do praktyki, ma szansę odmienić leczenie pacjentów z cukrzycą. Teoretycznie, jak twierdzą badacze, może znaleźć zastosowanie także w przypadku innych białkowych substancji, takich jak hormon wzrostu, przeciwciała czy szczepionki.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MAT