Dotyk sztucznego palca

MAT
opublikowano: 09-03-2016, 15:11

Z pomocą bionicznego palca ochotnik po amputacji ręki prawie w 100 proc. przypadków rozróżniał gładką powierzchnię od grawerowanej. Tak mogą działać przyszłe protezy.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Pisaliśmy niedawno o sztucznych palcach sterowanych pracą mózgu. Teraz zespół naukowców i inżynierów z Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne oraz Scuola Superiore Sant'Anna zaprezentował urządzenie, które działa podobnie, jak opuszek palca - reaguje na dotyk i wysyła sygnały zrozumiałe dla układu nerwowego.

Palec sprawdził się już w pierwszych testach. "Stymulacja wywoływała odczucia podobne do tych, jakie miałbym w dłoni" - mówi Dennis Aabo Sørensen, ochotnik po amputacji ręki, który testował wynalazek. Podczas, gdy czujnik przesuwał się po różnych powierzchniach, elektryczne sygnały wędrowały z pomocą elektrod do nerwu w ramieniu pacjenta. "Odbierałem wrażenia mówiące o teksturze z koniuszka palca mojej fantomowej ręki" - opowiada Sørensen. W 96 proc. przypadków udało mu się rozróżnić powierzchnie gładkie od grawerowanych.

Urządzenie przetestowali też zdrowi ochotnicy. Badanie EEG pokazało, że w ich mózgach uruchamiały się te same obszary w czasie używania bionicznego "palca", jak przy korzystaniu z naturalnego.

Zobacz więcej

Hillary Sanctuary / EPFL

Takie osiągnięcia dają nadzieję na to, że przyszłe protezy będą znacznie bardziej przypominać żywe części ciała i pozwalać na bardziej naturalne interakcje z otoczeniem. Autorzy wynalazku uważają, że wykorzystana w nim technologia może trafić także do różnego rodzaju robotów, w tym chirurgicznych. W tym przypadku jednak konieczne zapewne będzie opracowanie nowego sposobu na przewodzenie impulsów do nerwów operatora, ponieważ obecnie wymaga ono umieszczenia w nerwie specjalnych igieł.


Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.