Dobrodziejstwa witaminy C

MAT
opublikowano: 07-07-2015, 13:24

Jej wysoki poziom obniża ryzyko chorób serca i przedwczesnego zgonu.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Taką zależność wykazały duńskie badania przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Kopenhaskiego oraz Szpitala Herlev i Gentofte, którzy przeanalizowali dane na temat aż 100 tys. osób.

Działanie zdrowej diety było znane, teraz wiadomo o nim trochę więcej. "Zaobserwowaliśmy, że osoby, które jedzą najwięcej owoców i warzyw mają o 15 proc. mniejsze ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i o 20 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do tych, którzy owoce i warzywa jedzą bardzo rzadko." - opowiada jedna z autorek badania Camilla Kobylecki.

"W tym samym czasie zauważyliśmy, że niższe ryzyko jest związane z wyższym poziomem uzyskanej z warzyw i owoców witaminy C we krwi." - mówi badaczka.

Uczeni zwracają uwagę na takie funkcje witaminy, jak udział w budowie tkanki łącznej, czy ochrona komórek przed wolnymi rodnikami. Zalecają też zadbanie o jej wysoki poziom raczej za pomocą odpowiedniej diety niż suplementów, co skutkuje rozwijaniem promujących zdrowie nawyków.

Scott Bauer, USDA [Public domain], Wikimedia Commons

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.