Dlaczego odpowiednia dieta po udarze mózgu jest tak istotna?

EG
opublikowano: 29-10-2018, 11:03

Udar mózgu jest trzecią pod względem częstości przyczyną zgonów w Polsce oraz najczęstszym powodem niepełnosprawności w grupie powyżej 40. roku życia. 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Dysfagia, czyli zaburzenia połykania, występują nawet u co drugiej osoby, która przeszła udar mózgu. Utrudnione połykanie to nie tylko realne ryzyko zachłyśnięcia się, ale również kwestia niedożywienia, które występuje u ponad 60 proc. udarowców. Między innymi z tego powodu nie można zapominać o tym, że żywienie jest integralną częścią procesu rehabilitacji. 

PRZECZYTAJ TAKŻE: Jak przeciwdziałać niedożywieniu u pacjentów z dysfagią

Osoby po udarze mózgu wykazują zwiększone zapotrzebowanie na białko i energię. Zapotrzebowanie energetyczne w fazie ostrej udaru wzrasta do 25-35 kcal/kg należnej masy ciała na dobę, a białka 1,2 do 1,5 g/kg masy ciała na dobę – w porównaniu ze zdrowym człowiekiem to dwa razy więcej . Często w takich wypadkach pomocne okazują się specjalistyczne preparaty żywieniowe, ponieważ tradycyjna dieta nie jest w stanie bez wspomagania zabezpieczyć tak wysokiego zapotrzebowania.  

„Prawidłowe odżywienie, w tym dostarczenie odpowiedniej ilości białka, może wywierać pozytywny wpływ na skuteczność prowadzonej rehabilitacji, w tym na procesy związane z funkcjonowaniem komórek nerwowych mózgu oraz mięśni.  Zastosowanie specjalistycznego wsparcia żywieniowego może mieć wpływ na poprawę jakości życia nie tylko pacjenta, ale i opiekuna, który niejednokrotnie musi poświęcić cały swój czas na pielęgnację chorego” – mówi dr n. med. Aleksandra Karbowniczek, neurolog.

Według badania „Opiekunowie osób chorych neurologicznie i onkologicznie” zrealizowanego przez SW Research aż 61 proc. biorących w nim udział ankietowanych-opiekunów osób po udarze mózgu przyznało, że włączenie do diety preparatów żywienia medycznego poprawiło stan chorego.

Każdego roku w Polsce udar mózgu przechodzi około 60 tysięcy osób. 

PRZECZYTAJ TAKŻE: STOP UDAROM – kampania edukacyjna o przyczynach i objawach udaru

Leczenie udarów: 7 ośrodków w pilotażu trombektomii mechanicznej

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG

Puls Medycyny
Diety / Dlaczego odpowiednia dieta po udarze mózgu jest tak istotna?
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.