Cholina ważna w diecie kobiet ciężarnych

  • Iwona Kazimierska
30-01-2018, 12:59

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Cornella pokazały, że przyjmowanie przez przyszłe matki choliny, występującej m.in. w żółtkach jaj, chudym czerwonym mięsie i brokułach, bardzo korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Najnowsze badania dowodzą, że cholina warunkuje prawidłowe kształtowanie układu nerwowego u płodu, jest także niezbędna do właściwego rozwoju mózgu i pamięci.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Marie Caudill, profesor nauk żywieniowych, wraz z pracownikami Uniwersytetu Cornella, przeprowadziła badania na grupie kobiet będących w trzecim trymestrze ciąży. Badanym podano w warunkach eksperymentalnych dużą, bo ponaddwukrotnie większą dawkę choliny niż zalecane 450 mg dziennego spożycia. W efekcie u ich dzieci zanotowano o 33 proc. mniejsze stężenie kortyzolu, hormonu produkowanego w wyniku stresu, który również zwiększa poziom cukru we krwi. Narażenie organizmu na długotrwały stres może powodować zwiększenie ryzyka takich chorób cywilizacyjnych jak otyłość czy cukrzyca typu 2.

Niedobór choliny zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej

To niejedyne korzyści dla płodu, jakie daje przyjmowanie choliny przez kobiety w ciąży. Doświadczenie pokazuje, że większe spożycie choliny przez młode matki może przeciwdziałać niektórym z negatywnych skutków stresu prenatalnego odbijającego się na behawioralnym, neuroendokrynnym i metabolicznym rozwoju ich potomstwa. Naukowcy podkreślają, że u kobiet spożywających niewystarczającą ilość choliny podczas ciąży ryzyko urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej jest aż czterokrotnie wyższe niż wśród kobiet przyjmujących z dietą znacznie większe ilości tego składnika. Eksperci wiążą też niedobór choliny z wystąpieniem stanu przedrzucawkowego czy przedwczesnego porodu.

Zaburzenia w metabolizowaniu choliny a ryzyko zespołu Downa

Badania naukowe wykazały ponadto, że ryzyko wystąpienia zespołu Downa wzrasta ośmiokrotnie w przypadku genetycznych zaburzeń przetwarzania choliny w organizmie kobiety. U tych pań, które urodziły dziecko z zespołem Downa, stwierdzono m.in. zaburzenia aktywności enzymów szlaku choliny i betainy, ale także niedobory witaminy B12 czy kwasu foliowego.

Badacze podkreślają, że większość kobiet spożywa mniej niż zalecane 450 mg choliny dziennie. Zdaniem prof. Marie Caudill, wyniki badań jej zespołu pozwalają sądzić, że obecne zalecenia dotyczące dziennego spożycia choliny powinny być wyższe, aby zapewnić optymalne warunki rozwoju płodu.

CZYTAJ TAKŻE:

>> Cholina - funkcje w organizmie, dzienne zapotrzebowanie

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Nauka i badania / Cholina ważna w diecie kobiet ciężarnych
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.