Diety szpitalne do zmiany od 1 kwietnia. Na razie nie wiadomo, kto za to zapłaci

opublikowano: 06-12-2022, 12:28

Projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia zakłada m.in. wprowadzenie jednolitego systemu kodów diet szpitalnych, określenie rodzajów diet i ich charakterystyki, a także ustanowienie karty żywienia szpitalnego. O to, kto zapłaci za proponowane zmiany, zapytała resort zdrowia posłanka Koalicji Obywatelskiej Aleksandra Gajewska.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W Ministerstwie Zdrowia trwają też prace dotyczące opracowania wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia dzieci, kobiet ciężarnych oraz karmiących, które będą stanowiły uzupełnienie przygotowanego projektu rozporządzenia - przekazał wiceminister Kraska.
W Ministerstwie Zdrowia trwają też prace dotyczące opracowania wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia dzieci, kobiet ciężarnych oraz karmiących, które będą stanowiły uzupełnienie przygotowanego projektu rozporządzenia - przekazał wiceminister Kraska.
Fot. Adobe Stock
  • W marcu 2022 roku Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.
  • Nie wiadomo jednak, kto zapłaci za zmiany, które proponuje resort zdrowia.
  • Sprawa aspektów finansowych dotyczących żywienia jest szczegółowo analizowana, zapewnia Ministerstwo Zdrowia.
  • Rozporządzenie ma wejść w życie 1 kwietnia 2023 r.

Jak wskazuje Aleksandra Gajewska w interpelacji skierowanej do Ministerstwa Zdrowia, w nowej regulacji nie zawarto informacji o sposobach finansowania proponowanych zmian, a MZ w opublikowanej ocenie skutków regulacji stwierdza, że „projekt rozporządzenia nie będzie miał wpływu na budżet państwa i budżety jednostek samorządu terytorialnego”.

Posłanka KO przywołała komentarz Związku Powiatów Polskich otrzymany w ramach przeprowadzonych przez Ministerstwo Zdrowia konsultacji publicznych, w którym wskazano, że wzrost kosztów leczenia wyniesie minimum 25 proc., bez uwzględnienia prognozowanej w 2022 roku inflacji. Z kolei według uwag przesłanych przez Związek Województw RP proponowane zmiany wymagają obecności dietetyka na każdym oddziale - „minimum np. 1 etatu na ok. 20 pacjentów”.

“W kontekście prognozowanego w ocenie skutków regulacji braku wzrostu obowiązków informacyjnych za właściwe należy także uznać uwzględnienie rekomendacji przesłanych przez prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych” - czytamy w interpelacji.

Jak wskazała posłanka, niepokój podmiotów leczniczych budzi również zaproponowany 3-miesięczny okres czasu pozostawiony im na wdrożenie nowej regulacji. Może to skutkować zerwaniem zawartych przez szpitale w ciągu roku kontraktów na dostarczanie żywności i narazić je na obowiązek realizacji kar umownych. Można także założyć, iż krótki termin na implementację przepisów postawi podmioty lecznicze w niekorzystnej pozycji przetargowej wobec podmiotów zewnętrznych realizujących żywienie na terenie szpitali.

ZOBACZ TAKŻE: MZ chce poprawić żywienie w szpitalach, przekazało do konsultacji nowe wytyczne

Kraska: rozporządzenie dot. diet szpitalnych ma wejść w życie 1 kwietnia 2023 r.

Jak zapewnia wiceminister zdrowia Waldemar Kraska w odpowiedzi na interpelację, Ministerstwo Zdrowia dostrzega kwestie poruszone w interpelacji posłanki KO, dlatego też sprawa m.in. aspektów finansowych dotyczących żywienia jest szczegółowo analizowana.

„W tym miejscu pragnę poinformować, że decyzją kierownictwa Ministerstwa Zdrowia (po uzgodnieniach ze stroną samorządową) zaproponowano wejście w życie projektu rozporządzenia w sprawie określenia wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach z dniem 1 kwietnia 2023 r.” – informuje Kraska.

W Ministerstwie Zdrowia trwają też prace dotyczące opracowania wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia dzieci, kobiet ciężarnych oraz karmiących, które będą stanowiły uzupełnienie przygotowanego projektu rozporządzenia.

Źródło: https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/interpelacja.xsp?documentId=13899F0529AA7B5EC12588F4004D9011

ZOBACZ TAKŻE: Żywienie pacjentów w szpitalach. “Projekt MZ zawiera wiele błędów, sprzecznych zaleceń”

Blisko połowa hospitalizowanych traci na wadze. Niepokojący raport o żywieniu klinicznym

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.