Dieta wysokobiałkowa zwiększa ryzyko niewydolności serca

EG
opublikowano: 30-05-2018, 15:35
aktualizacja: 30-05-2018, 15:36

Według nowych badań opublikowanych na łamach czasopisma „Circulation: Heart Failure” mężczyźni w średnim wieku odżywiający się według wskazań diety wysokobiałkowej w większym stopniu są narażeni na niewydolność serca.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Dieta wysokobiałkowa stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Niestety nie było wielu badań, które dałyby odpowiedź na pytanie, jak wpływa ona na kondycję serca. 

Zobacz więcej

Jak dieta wysokobiałkowa wpływa na niewydolność serca?

iStock

W tych opisanych przez „Circulation: Heart Failure” wzięło udział 2441 pochodzących z Finlandii mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat, którzy byli obserwowani przez średnio 22 lata. Ich zwyczaje żywieniowe – między innymi częstotliwość, z jaką na ich stołach gości czerwone mięso – poddano szczegółowej analizie. Przeprowadzony w trakcie badania wywiad uwzględnił również historię chorób serca w ich rodzinie, masę ciała, palenie papierosów, spożycie alkoholu, ciśnienie krwi i podejmowanie przez nich aktywności fizycznej. Zebrane dane wykazały, że 70 proc. spożywanego przez mężczyzn białka było pochodzenia zwierzęcego, a tylko 27,7 roślinnego.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Jaka dieta ma korzystny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe

W trakcie badania odnotowano 334 przypadki niewydolności serca. Badacze odkryli, że u mężczyzn dostarczających swoim organizmom głównie białka zwierzęcego ryzyko niewydolności serca wzrasta o 33 proc. 

Naukowcy zwracają uwagę, że wiele osób przyjmuje korzyści zdrowotne płynące z diety wysokobiałkowej za pewnik, do pełnej ich oceny potrzebna jest jednak także wiedza o potencjalnych zagrożeniach. Praca fińskich badaczy jest jedną z pierwszych, która próbuje nieco ostudzić entuzjastów tego sposobu odżywania, choć oczywiście potrzebne są dalsze badania na grupie bardziej zróżnicowanej wiekowo, by z większą pewnością ocenić wpływ spożywania białka, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, na funkcjonowanie serca.

Źródło: The Spectator

PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta wegetariańska i wegańska zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i nowotworów

Dieta śródziemnomorska może spowolnić rozwój choroby Alzheimera

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.