Dieta wysokobiałkowa zwiększa ryzyko niewydolności serca

EG
aktualizacja: 30-05-2018, 15:36

Według nowych badań opublikowanych na łamach czasopisma „Circulation: Heart Failure” mężczyźni w średnim wieku odżywiający się według wskazań diety wysokobiałkowej w większym stopniu są narażeni na niewydolność serca.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Dieta wysokobiałkowa stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Niestety nie było wielu badań, które dałyby odpowiedź na pytanie, jak wpływa ona na kondycję serca. 

Jak dieta wysokobiałkowa wpływa na niewydolność serca?
Zobacz więcej

Jak dieta wysokobiałkowa wpływa na niewydolność serca?

iStock

W tych opisanych przez „Circulation: Heart Failure” wzięło udział 2441 pochodzących z Finlandii mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat, którzy byli obserwowani przez średnio 22 lata. Ich zwyczaje żywieniowe – między innymi częstotliwość, z jaką na ich stołach gości czerwone mięso – poddano szczegółowej analizie. Przeprowadzony w trakcie badania wywiad uwzględnił również historię chorób serca w ich rodzinie, masę ciała, palenie papierosów, spożycie alkoholu, ciśnienie krwi i podejmowanie przez nich aktywności fizycznej. Zebrane dane wykazały, że 70 proc. spożywanego przez mężczyzn białka było pochodzenia zwierzęcego, a tylko 27,7 roślinnego.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Jaka dieta ma korzystny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe

W trakcie badania odnotowano 334 przypadki niewydolności serca. Badacze odkryli, że u mężczyzn dostarczających swoim organizmom głównie białka zwierzęcego ryzyko niewydolności serca wzrasta o 33 proc. 

Naukowcy zwracają uwagę, że wiele osób przyjmuje korzyści zdrowotne płynące z diety wysokobiałkowej za pewnik, do pełnej ich oceny potrzebna jest jednak także wiedza o potencjalnych zagrożeniach. Praca fińskich badaczy jest jedną z pierwszych, która próbuje nieco ostudzić entuzjastów tego sposobu odżywania, choć oczywiście potrzebne są dalsze badania na grupie bardziej zróżnicowanej wiekowo, by z większą pewnością ocenić wpływ spożywania białka, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, na funkcjonowanie serca.

Źródło: The Spectator

PRZECZYTAJ TAKŻE: Dieta wegetariańska i wegańska zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i nowotworów

Dieta śródziemnomorska może spowolnić rozwój choroby Alzheimera

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Diety / Dieta wysokobiałkowa zwiększa ryzyko niewydolności serca
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.