Dieta wegetariańska i wegańska zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i nowotworów

Julia Murawiec
aktualizacja: 16-04-2018, 11:58

Z metaanalizy badań dotyczących wpływu diety wegetariańskiej i wegańskiej na zdrowie wynika, że dieta wegetariańska o 25 proc. zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, a o 8 proc. - ryzyko choroby nowotworowej. Natomiast dieta wegańska redukuje całościowe ryzyko wystąpienia nowotworów o 15%.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Naukowcy z Uniwersytetu we Florencji dokonali metaanalizy badań dotyczących wpływu diety wegetariańskiej i wegańskiej na różne aspekty stanu zdrowia. Jej celem było wyjaśnienie związków pomiędzy tym rodzajem diety a ryzykiem występowania chorób przewlekłych, całkowitym ryzykiem śmiertelności, zapadalnością na choroby układu sercowo-naczyniowego i śmiertelnością z ich powodu oraz zapadalnością na choroby nowotworowe, w tym jelita grubego, piersi, prostaty i płuc.

Dokonano systematycznego przeglądu medycznych baz danych: Medline, EMBASE, Scopus, The Cochrane Library oraz Google Scholar. Do analizy włączono 86 badań przekrojowych i 10 badań kohortowych spełniających przyjęte kryteria wartości naukowej.

Wpływ diety wegetariańskiej i wegańskiej na zdrowie - podsumowanie badań

Podsumowanie badań przekrojowych wskazywało, że osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej miały niższy indeks masy ciała, niższy poziom całkowitego cholesterolu, niższy cholesterol LDL oraz niższy poziom glukozy w surowicy w porównaniu z osobami niezachowującymi takiej diety.

Natomiast wyniki prospektywnych badań kohortowych wskazywały na znacząco niższe ryzyko zapadalności oraz śmierci spowodowanej chorobą niedokrwienną serca (RR 0,75, 95% CI, 0,68 do 0,82) oraz zapadalności na nowotwory (RR 0.92; 95% CI 0.87 to 0.98). Nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic w występowaniu chorób układu sercowo-naczyniowego jako całości i chorób naczyń mózgowych ani zmniejszenia śmiertelności z powodu nowotworów, chociaż stwierdzone różnice miały charakter numeryczny, na korzyść osób będących na diecie wegetariańskiej.

Związek między dietą wegetariańską a umieralnością ogólną oceniano w pięciu badaniach, uwzględniających 66 018 wegetarian. Naukowcy odkryli też spadek szans zachorowalności na konkretne rodzaje nowotworów, który jednak nie osiągał istotności statystycznej: raka piersi (RR 0,94,95% CI 0,84 do 1,06), prostaty (RR 0,90, 95% CI 0,63 do 1,29), płuca (RR 0,86, 95% CI 0,62 do 1,19). Wyniki nie wskazywały też na wpływ diety na lokalizację nowotworów.

Analiza dotycząca osób z dietą wegańską wskazywała na zmniejszenie ryzyka zachorowalności na nowotwory, chociaż wniosek ten był oparty na ograniczonej liczbie danych.

W podsumowaniu autorzy metaanalizy uważają, że jej wyniki wskazują na protekcyjny efekt diety wegetariańskiej wobec zachorowalności i śmiertelności z powodu choroby niedokrwiennej serca, zmniejszając ryzyko wystąpienia tych zdarzeń o 25 proc., natomiast ryzyko choroby nowotworowej w jakiejkolwiek lokalizacji spada o 8 proc. przy zastosowaniu tego rodzaju diety. Natomiast dieta wegańska redukuje całościowe ryzyko wystąpienia nowotworów o 15 proc..

Opracowano na podstawie: Monica Dinu MSc, Rosanna Abbate MD, Gian Franco Gensini MD, Alessandro Casini MD & Francesco Sofi MD, PhD (2016): Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, DOI: 10.1080/10408398.2016.1138447

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Julia Murawiec

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Kardiologia / Dieta wegetariańska i wegańska zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i nowotworów
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.