Dieta śródziemnomorska realnie spowalnia starzenie

MM
opublikowano: 09-12-2014, 12:17

Naukowcy znaleźli związek pomiędzy stosowaniem diety śródziemnomorskiej a dłuższym życiem. Okazuje się, że dieta bogata w nieprzetworzone warzywa, orzechy, oliwę, ryby oraz umiarkowane ilości mięsa wyraźnie opóźnia proces skracanie się sekwencji DNA w telomerach zlokalizowanych na krańcach ludzkich chromosomów.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Naukowcy z Brigham and Women's Hospital oraz Harvard Medical School przeanalizowali dane znajdujące się w bazie dużego populacyjnego badania "Nurses Health Study". Do swoich analiz wybrali 4676 zdrowych kobiet w średnim wieku, które po wypełnieniu kwestionariusza związanego z ich odżywianiem przechodziły regularne badania krwi. Celem tych ostatnich było określenie długości telomerów, których skracanie się jest naturalnym procesem obserwowanym w trakcie starzenia organizmów.

Wyniki opublikowane na łamach prestiżowego czasopisma British Medical Journal wyraźnie wskazują, że pacjentki stosujące dietę śródziemnomorską miały istotnie dłuższe telomery do swoich rówieśniczek, które nie stosowały się do tych wzorców żywieniowych. Co więcej stosowanie diety powiązano z punktacją w skali 0-9 punktów, i każdy z punktów na skali odpowiadał różnicy średnio 1,5 roku w starzeniu się telomerów. Naukowcy jednocześnie podkreślili, że nie zaobserwowali związku z długością telomerów a spożyciem pojedynczych składników śródziemnomorskiej diety.

Dotychczasowe badania nad śródziemnomorskim stylem odżywiania potwierdziły jego kardioprotekcyjne oddziaływanie. Amerykańskie wytyczne dietetyczne uznają ją za jedną z najzdrowszych diet.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MM

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.