Dieta śródziemnomorska przedłuża życie

MEJ
opublikowano: 08-12-2014, 16:34

Tradycyjna dieta śródziemnomorska może przedłużyć życie. Okazuje się bowiem, że jest powiązana z długością telomerów; zakończeń chromosomów, których niszczenie jest powiązane z procesem starzenia - takie wnioski przedstawiły dwa międzynarodowe zespoły badawcze.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Podstwowe surowce do przygotowywania posiłków na terenie krajów Morza Śródziemnego
Zobacz więcej

Dieta śródziemnomorska

Podstwowe surowce do przygotowywania posiłków na terenie krajów Morza Śródziemnego phoenixmedicalcenter.com

W diecie śródziemnomorskiej królują warzywa, owoce, rośliny strączkowe (jak groszek, fasola i soczewica) oraz produkty zbożowe nie poddane obróbce. Dodatkowo uzupełniają je duże ilość oliwy, z niewielką ilością nasyconych kwasów tłuszczowych, pochodzących zwykle z mięs czerwonych i tłuszczów zwierzęcych, a także ryby oraz owoce morze. Nieodzowym elementem  jest również stałe spożywanie umiarkowanych ilości alkoholu (zwykle wina do posiłków).

Telomery, na które w ocenie naukowców wpływa taki sposób odżywiania, są rozmieszczone na zakończeniach chromosomów, chroniąc  je w ten sposób przed uszkodzeniem kodu genetycznego. Charakterystyczną cechą telomerów jest również ich proces skracania się w czasie życia. Dotychczasowe badania wskazują, że skrócenie to następuję w dwóch etapach- więcej niż o połowę długości w okresie od niemowlęctwa do dorosłości oraz o dalsza połowę w czasie dalszego starzenia się organizmu człowieka.

Krótsze telomery, jak wynika to ze wcześniejszych badań naukowych m.in uczonych z Karolinska Institutet, związane są ze znacznymi skróceniem długości życia i zwiększeniem zagrożenia chorobami wieku dojrzałego i starczego. Tryb życia, jak otyłość, palenie papierosów, nadmierna konsumpcja alkoholi - zwłaszcza wysokoprocentowych - picie napojów słodzonych cukrem to także czynniki sprzyjające skracaniu się telomerów.

Zespół naukowców z Brigham and Women's Hospital  Harvard Medical School, kierowany przez prof. Immaculatę De Vivo, zbadał zależność diety śródziemnomorskiej i długości telomerów. Badanie przeprowadzono w długiej serii, obejmującej 4676 pielęgniarek z programu Nurses' Health Study. Uczestniczące w teście kobiety wypełniały ankiety dotyczące odżywiania oraz wykonywały periodycznie testy z krwi, w trakcie których określano długość telomerów. Każdej uczestniczce przydzielano punktację od 0 do 9 punktów, przy czym osoby tą ostatnią wartością przypisywano osobom stosującym dietę śródziemnomorską.

Po przeliczeniu i określeniu wpływów środowiskowych jak region zamieszania, środowisko w regionie zamieszkania, przechodzone choroby itp. Stwierdzono iż długość telomerów jest bardzo związana z długością telomerów. Każdy punkt na skali odżywiania oznaczał o 1,5 roku większe  wydłużenie telomerów, co oznacza iż osoby o wskaźniku 9 miały telomery niemal o 20 lat „młodsze” niż wskazywałby na to ich biologiczny wiek.

Naukowcom nie udało się jednak powiązać konkretnych indywidualny komponent diety śródziemnomorskiej np. spożywanie nieprzetworzonej ziarna, z wydłużeniem telomerów.

Z kolei zespół naukowców szwedzkich i Lund Universtat, kierowany przez  prof. Petera Nilssona  zbadał wpływ diety śródziemnomorskiej na przedłużanie życia. Jak się okazało dieta ta znacznie opóźnia „starzenie się” systemu krążenia i przeciwdziała jego schorzeniom.

Z drugiej strony zespół Nilssona zauważył iż tendencje do skracania się telomerów pacjenci dziedziczą genetycznie i właściwa dieta może osłabić jego wpływ, jeśli jest negatywny, lub zwielokrotnić działanie pozytywne.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MEJ

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.