Dieta po 60-tce: czas na zmiany!

Monika wysocka
opublikowano: 22-09-2010, 00:00

Jednym z najprostszych sposobów na uniknięcie kłopotów z nadciśnieniem tętniczym krwi jest stosowanie prawidłowej diety przez całe życie. Wprowadzenie zmian w odżywianiu w późniejszym wieku także przyniesie pozytywne efekty.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Dieta osób starszych powinna być indywidualna, uwzględniać płeć, rodzaj uprawianej aktywności fizycznej, choroby współtowarzyszące oraz opierać się na zasadach zdrowego żywienia. „Prawidłowe odżywanie zakłada 4-5 posiłków regularnie spożywanych w ciągu doby. Przy układaniu codziennego jadłospisu warto wziąć pod uwagę zalecenia zawarte w piramidzie diety śródziemnomorskiej” – podkreśla dr Jowita Szeligowska z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM w warszawskim szpitalu na Solcu.

Najważniejsze rady dla seniorów:
– nie spożywać tłuszczu w nadmiarze,
– ograniczać tłuszcze zwierzęce, a wybierać tłuszcze roślinne,
– spożywać produkty bogate w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone (w tym m.in. ryby, orzechy).

Zdrowa dieta powinna zawierać mleko lub napoje mleczne (kefir i jogurt), chude sery, twarogi. Wapń zawarty w nabiale zapobiega osteoporozie, wzmacnia zęby, jest też niezbędny w wielu zachodzących w organizmie procesach, np. przy skurczu mięśni. Uzupełnieniem diety są napoje probiotyczne (np. jogurty), które zadbają o prawidłową pracę jelit. Mięso tak, ale tylko chude. Ważna jest też dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów, ale ich spożycie należy ograniczyć do ciemnego pełnoziarnistego pieczywa i kasz. „Warzywa powinny znaleźć się praktycznie w każdym posiłku. Dodatkowo jedna porcja owoców w ciągu doby” – zaleca dr Szeligowska.

Ryby lub owoce morza zjadane co najmniej 1-2 razy w tygodniu zapobiegają schorzeniom układu krążenia. Owoce morza oprócz białka dostarczają także składniki mineralne (np. jod, fosfor) oraz witaminy (np. A, D, B).

Apel lekarzy - czyli 5 przykazań dla 60-latków

1. Zrezygnuj z potraw ciężko strawnych, które długo zalegają w żołądku. W starszym wieku maleje ilość enzymów trawiennych, należy więc ograniczyć spożycie produktów ciężko strawnych, takich jak warzywa kapustne i rośliny strączkowe. Unikaj obsmażania – raczej gotuj, duś lub piecz w folii.

2. Ogranicz spożycie cukru i słodyczy – w starszym wieku organizm gorzej toleruje glukozę.

3. Jedz potrawy bogate w witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, czyli wit. C, E i beta-karoten. Niedobory tych elementów mogą przyspieszać proces starzenia się organizmu i zwiększać podatność na rozwój miażdżycy i chorób nowotworowych. Witamina E, nazywana witaminą młodości, pomoże także w walce ze zmianami zwyrodnieniowymi.

4. Popijaj wodę często, małymi łyczkami, nawet wtedy, gdy nie chce ci się pić. Napoje słodzone traktuj jako deser, zastępuj je raczej niesłodzonymi herbatkami owocowymi i ziołowymi. Nie nadużywaj czarnej herbaty oraz kawy – wypłukują minerały.

5. Zbyt duże spożycie soli może powodować wzrost ciśnienia tętniczego, podrażnienie żołądka oraz znacząco zwiększyć ryzyko udaru mózgu. Unikaj dosalania potraw na talerzu oraz kupowania produktów zwierających tzw. ukrytą sól, czyli gotowych zupek i sosów, wędlin oraz konserw.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Monika wysocka

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.