Dieta może usprawnić proces leczenia raka

EG/PAP
opublikowano: 19-11-2018, 11:11

Dieta nie wyleczy nowotworu, ale może wspomóc działania terapeutyczne i poprawić wyniki leczenia onkologicznego – mówi lek. Aleksandra Kapała z Centrum Onkologii w Warszawie, autorka książki "Dieta w chorobie nowotworowej".

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Aleksandra Kapała kieruje Szpitalnym Zespołem Żywieniowym warszawskiego Centrum Onkologii – łącząc tradycyjne metody leczenia takie jak np. chemioterapia z żywieniem klinicznym. Rola diety w terapii chorób onkologicznych nadal pozostaje w Polsce niedoceniania, choć może realnie wpłynąć na poprawę stanu pacjenta. Nie zastąpi wprawdzie inwazyjnych i farmakologicznych metod, ale może być ważnym elementem wspomagającym.

"Nieprawidłowe żywienie i jego następstwa (np. otyłość) jest jednym z czynników ryzyka nawrotu choroby nowotworowej" – podkreśla prof. dr hab. n. med. Maciej Krzakowski, konsultant krajowy w dziedzinie onkologii klinicznej. 

Eksperci od dawna alarmują, że wielu pacjentów onkologicznych jest niedożywionych, a co piąty umiera nie z powodu nowotworu, ale kacheksji, czyli wyniszczenia organizmu, na którego rozwój bardzo duży wpływ ma nieodpowiednia dieta. Niedożywienie w znacznym stopniu obniża też terapeutyczne działanie chemioterapii i radioterapii oraz zwiększa liczbę powikłań pooperacyjnych.

Lek. Aleksandra Kapała z Centrum Onkologii w Warszawie w książce "Dieta w chorobie nowotworowej" wyjaśnia, jak osoby z chorobą nowotworową powinny się odżywiać oraz radzić z brakiem apetytu. Porady specjalistka opiera na własnych wieloletnich doświadczeniach jako onkologa klinicysty.

"Nie ma diet leczących z raka - podkreśla Kapała. - Stosowanie diet antyrakowych jedynie wspiera konwencjonalną terapię onkologiczną. Jeśli trafisz do gabinetu, w którym ktoś oferuje wyzdrowienie z choroby nowotworowej za pomocą diety bądź stosowania suplementów albo żąda od ciebie porzucenia terapii onkologicznej na rzecz diety, bądź zapewnia o stuprocentowej skuteczności swoich metod bez powikłań - powinna ci się od razu zapalić czerwona lampa alarmowa" – uczula jednak specjalistka.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Właściwy stan odżywienia pacjenta ważny w każdym stadium choroby nowotworowej

Jak modyfikować żywienie pacjentów z nowotworami hematologicznymi

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG/PAP

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.