Dieta a zaburzenia poznawcze

Jan Jastrzębski
opublikowano: 18-02-2009, 00:00

Zalecana przez specjalistów od żywienia dieta śródziemnomorska ma korzystne właściwości w profilaktyce zaburzeń funkcji poznawczych. Według badań zrealizowanych w Columbia University Medical Center, stosujące ją osoby starsze rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
O dobroczynnym wpływie stosowania diety, także śródziemnomorskiej, mówi się często w kontekście chorób sercowo-naczyniowych. Najnowsze doniesienia dotyczą wpływu żywienia na funkcje mózgu i jego ochrony przed zmianami związanymi ze starzeniem.

Przedstawione w Archives of Neurology badanie, to obserwacja na przestrzeni ponad 4 lat osób w średnim wieku 77 lat, którzy stosowali dietę śródziemnomorską. Punktami końcowymi było łagodne zaburzenie poznawcze (MCI) oraz jego progresja do choroby Alzheimera.

Osoby, które uczestnicząc w badaniu stosowały się ściśle do diety śródziemnomorskiej rzadziej wykazywały zaburzenia poznawcze w stosunku do osób, których dieta była mniej ścisła. Korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej zaznaczył się jeszcze bardziej w zmniejszaniu ryzyka progresji z MCI do choroby Alzheimera.

Źródło: Arch Neurol 2009; 66(2): 216-25

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.