DASH czyli najzdrowsza dieta świata

Iwona Kazimierska
opublikowano: 19-12-2012, 22:24

Niefarmakologiczne leczenie nadciśnienia tętniczego zakłada między innymi zmianę sposobu odżywiania. Dieta DASH to całościowy wzorzec żywieniowy, zgodny z wynikami badań dotyczących wpływu poszczególnych składników odżywczych na obniżanie ciśnienia tętniczego. Jest zalecana zarówno w profilaktyce pierwotnej, jak i w leczeniu nadciśnienia.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Zalecenia diety zostały sformułowane na podstawie badania DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) przeprowadzonego w latach 90. ubiegłego wieku w USA. Uczestniczyło w nim 459 dorosłych kobiet i mężczyzn z różnych grup etnicznych z ryzykiem rozwoju nadciśnienia lub z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym, ale niestosujących farmakoterapii.

Ciśnienie niższe nawet o 15 mm Hg

Uczestnicy badania zostali losowo przydzieleni do trzech grup dietetycznych. Grupa kontrolna przez 11 tygodni otrzymywała typową dietę amerykańską, o nieco zmniejszonej zawartości potasu, magnezu i wapnia. Pacjenci z drugiej grupy mieli podobną dietę, ale wzbogaconą o owoce i warzywa, natomiast trzecia grupa stosowała dietę opartą na owocach, warzywach, niskotłuszczowych produktach nabiałowych, wyrobach zawierających pełne ziarno, daniach z drobiu, ryb oraz orzechach. U osób z tej ostatniej grupy ograniczono spożycie tłuszczu, czerwonego mięsa, słodyczy i słodkich napojów. Wszyscy biorący udział w badaniu spożywali podobną ilość sodu (3000 mg dziennie) i ograniczyli konsumpcję alkoholu.
U osób z trzeciej grupy w wyniku stosowanej przez nich diety, nazwanej później DASH, uzyskano istotne obniżenie ciśnienia skurczowego, średnio o 6 mm Hg oraz ciśnienia rozkurczowego o 3 mm Hg. Najlepsze wyniki odnotowano u pacjentów z umiarkowanym nadciśnieniem. W ich przypadku spadek ciśnienia skurczowego wyniósł 11 mm Hg, a rozkurczowego — 6 mm Hg. Efekt obniżenia ciśnienia obserwowano już po dwóch tygodniach stosowania diety.

Kontynuacją tych obserwacji było badanie DASH-Sodium, w którym oceniano wpływ spożycia sodu na wartości ciśnienia tętniczego. Ograniczenie zawartości sodu w diecie do zalecanego w Stanach Zjednoczonych poziomu 2400 mg/dobę istotnie obniżało wartości skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.

Korzystny wpływ diety DASH na zdrowie, przede wszystkim normalizację ciśnienia, ale też stężenie cholesterolu i zmniejszenie masy ciała, potwierdziły kolejne badania kliniczne. U chorych leczonych farmakologicznie dieta ta może znacznie poprawić odpowiedź na stosowaną terapię i polepszyć kontrolę leczenia.

„Dzięki tej diecie ciśnienie skurczo-we można obniżyć w dłuższej perspektywie nawet o 14-15 mm Hg. Dodatkowo redukcja masy ciała powoduje kolejny spadek — nawet do 20 mm Hg przy każdych zrzuconych 10 kg. Warto przy tym pamiętać, że im starszy pacjent, tym większe znaczenie diety dla jego zdrowia” — mówi dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, kierownik Zakładu Opieki Farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

 

Cały artykuł przeczytasz w najnowszym wydaniu Pulsu Farmacji PF 9 (70).

Nie masz prenumeraty? Nie czekaj, zamów już dziś.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Iwona Kazimierska

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.