Dania: zakaz stosowania tłuszczów trans uratował życie niemal 1200 osób z chorobami serca [BADANIE]

Paweł Wernicki/PAP/KM
opublikowano: 08-09-2022, 08:04

Zakaz stosowania izomerów trans kwasów tłuszczowych w produkcji żywności spowodował w Danii spadek liczby zgonów na choroby układu krążenia – wynika z nowych badań, które publikuje pismo „PNAS”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Tłuszcze trans, występujące m.in. w żywności przetworzonej, zwiększają ryzyko chorób serca.
Tłuszcze trans, występujące m.in. w żywności przetworzonej, zwiększają ryzyko chorób serca.
iStock

Tłuszcze trans to określenie stosowane dla nienasyconych kwasów tłuszczowych, w których budowie obecne są wiązania chemiczne typu trans. Tłuszcze trans rzadko występują naturalnie (na przykład w mleku czy w mięsie przeżuwaczy). Dzięki dodawaniu tłuszczów trans produkcja żywności staje się łatwiejsza oraz tańsza, a artykuły spożywcze mogą mieć dłuższą datę przydatności do spożycia. Przykładem takiej żywności mogą być margaryna, wyroby cukiernicze, fast food czy zupy w proszku.

Jest wiele dowodów na to, że spożywanie tłuszczów trans wiąże się ze zwiększonym ryzykiem występowania chorób serca.

Dania wprowadziła zakaz stosowania izomerów trans kwasów tłuszczowych w 2003 r.

W ostatnich dziesięcioleciach Dania doświadczyła znacznego zmniejszenia śmiertelności z powodu chorób serca i naczyń (CVD). Jak wynika z nowych badań, wprowadzony w tym kraju w roku 2003 zakaz stosowania sztucznych tłuszczów trans (rozporządzenie z marca 2003 r.) uratował w ciągu 16 lat życie niemal 1200 osób z chorobami serca.

Celem badania przeprowadzonego przez naukowców z uniwersytetu w Kopenhadze, Duńskiego Uniwersytetu Technicznego oraz brytyjskiego University of Liverpool było określenie korzyści zdrowotnych wynikających z duńskich przepisów dotyczących zawartości tłuszczów trans w żywności, poprzez ilościowe określenie względnego udziału zmian w spożyciu, innych czynników ryzyka i sposobów leczenia w spadku umieralności z powodu choroby niedokrwiennej serca (CHD) w latach 1991-2007.

Uczestnikami byli dorośli w wieku 25-84 lat mieszkający w Danii w 1991 i 2007 roku, podzieleni według kwintyli społeczno-ekonomicznych. Główną miarą wyników było zapobieganie lub odroczenie zgonów z powodu chorób serca.

Największy spadek śmiertelności z powodu tłuszczów trans wśród najuboższych

Średnie spożycie energii związane z tłuszczami nasyconymi zmniejszyło się dziesięciokrotnie w latach 1991-2007, spadając z 1,1 proc. do 0,1 proc. u mężczyzn i z 1,0 proc. do 0,1 proc. u kobiet. Zmniejszeniu spożycia tłuszczów trans można przypisać około 1191 mniej zgonów z powodu chorób układu krążenia, co stanowi około 11 proc. ogólnego spadku śmiertelności o 11 100 zaobserwowanego w tym okresie. Największy spadek śmiertelności zaobserwowano wśród najuboższych.

Zdaniem autorów przyjęcie duńskiego podejścia regulacyjnego także w innych krajach mogłoby znacznie zmniejszyć śmiertelność z powodu chorób układu krążenia.

https://doi.org/10.1371/journal.pone.0272744.s001

PRZECZYTAJ TAKŻE: Modyfikując dietę możemy zmniejszyć stężenie cholesterolu nawet o 20 proc.

Talerz zdrowego żywienia: jak go stosować w praktyce

Wytyczne ESC dotyczące diety w prewencji schorzeń układu sercowo-naczyniowego

Kardiologia
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
×
Kardiologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych osobowych będzie Grupa Rx sp. z o.o. Klauzula informacyjna w pełnej wersji dostępna jest tutaj

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.