Czym różni się utrata powonienia w przebiegu grypy i COVID-19?

EG/PAP
opublikowano: 26-08-2020, 13:33

Występująca u niektórych chorych na Covid-19 utrata węchu ma odmienny przebieg w stosunku do zaniku powonienia spowodowanego przez przeziębienie lub grypę - wynika z badania międzynarodowego zespołu badawczego, którego rezultaty zostały opublikowane na łamach pisma "Rhinology Journal".

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badanie zrealizował zespół pod kierownictwem Carla Philpotta z amerykańskiego University of East Anglia. Naukowcy wykazali, że osoby chore na COVID-19, które straciły powonienie, nie odczuwają w dużym stopniu dolegliwości związanych z katarem lub trudności w oddychaniu – w przeciwieństwie do pacjentów z grypą lub przeziębieniem. Jak wyjaśnił Carl Philpott, u pacjentów tych nie występują również zaburzenia smaku, szczególnie brak wyczuwania produktów słodkich i gorzkich.

Badacz wskazał, że przeprowadzone na 20 osobach studium porównawcze sugeruje, iż utrata powonienia u osób zakażonych wirusem SARS-CoV-2 ma związek z prawdopodobnym uszkodzeniem wskutek infekcji mózgu oraz ośrodkowego układu mózgowego.

"Z naszego studium jasno wynika, że dzięki analizie węchu i smaku można szybko ustalić, czy mamy do czynienia z osobą zainfekowaną koronawirusem" - dodał naukowiec.

Ponadto, wyjaśnił, że w trakcie badania w jednej grupie przeanalizowano wyniki 10 pacjentów, którzy stracili powonienie wskutek COVID-19, zaś w drugiej chorych z infekcją górnych dróg oddechowych spowodowanej grypą lub przeziębieniem.

PRZECZYTAJ TAKŻE: COVID-19 a grypa: sporo podobieństw, kilka istotnych różnic

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG/PAP

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.