Czy za zakażenia szpitalne C. difficile odpowiada trehaloza?

MMD
09-01-2018, 15:55

W ciągu ostatnich 15 lat niektórzy producenci lodów i wielu innych produktów spożywczych zmienili swoje receptury, zastępując w nich cukier (sacharozę) trehalozą pozyskiwaną ze skrobi kukurydzianej. Ta zmiana, zdaniem naukowców, może być ważnym elementem pomocnym w rozwikłaniu medycznej łamigłówki, dlaczego bakteria Clostridium difficile stała się głównym sprawcą infekcji szpitalnych.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badanie opublikowane w czasopiśmie "Nature" wskazuje, że żywność zawierająca disacharyd trehalozę mogła przyczynić się do rozprzestrzenienia się epidemii zakażeń bakterią C. difficile, odpowiedzialną za zagrażające życiu dolegliwości żołądkowo-jelitowe, zwłaszcza u osób starszych przyjmujących antybiotyki i leki zobojętniające kwas żołądkowy. W eksperymentach laboratoryjnych przeprowadzonych na myszach zespół naukowców odkrył, że wpływ na rozwój zakażenia i szybkie nasilenie jego objawów najprawdopodobniej mają dwa szczepy C. difficile - RT027 i RT028.

Zobacz więcej

Pixabay.com

Clostridium difficile jest powszechna bakterią obecna w jelitach. W większości przypadków nie wywołuje ona choroby. Problemy pojawiają się często podczas przyjmowania przez pacjentów antybiotyków, szczególnie w szpitalu lub domu opieki. Leki te prawdopodobnie mogą zaburzać równowagę flory jelitowej, poza tym C. difficile jest bakterią odporną na działanie wielu antybiotyków, może się więc namnażać i wytwarzać toksyny, powodujące stany zapalne i biegunkę.

W latach 90. ubiegłego wieku infekcje wywoływane przez C. difficile zdarzały się sporadycznie i szybko mijały. Zmieniło się to w 2000 roku, kiedy stały się powszechniejsze i poważniejsze. W krótkim czasie stały się najczęstszymi zakażeniami w Stanach Zjednoczonych, gdzie tylko w 2011 roku zmarło z ich powodu 29 tys. Amerykanów.

O szczególnej zjadliwości szczepów RT027 i RT028 C. difficile opornych na antybiotyki wiedziano już od dawna. Brakowało tylko odpowiedzi na pytanie, dlaczego tak szybko się rozprzestrzeniły i stały się tak powszechne. Na trop wpadli naukowcy z Baylor College of Medicine w Houston pod kierunkiem Roberta Brittona. Okazało się, że oba szczepy mają wyjątkową zdolność do rozwoju na trehalozie i metabolizowania tego cukru.

W badaniach na myszach zespół Brittona odkrył, że dieta zawierająca trehalozę przyczynia się do cięższego przebiegu zakażeń C. difficile, które czasem są śmiertelne. Badacze odkryli również, że w przypadku obecności tego cukru w pożywieniu dwa najbardziej zjadliwe szczepy bakterii produkują więcej toksyn, choć nie jest jeszcze do końca jasne, dlaczego tak się dzieje.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MMD

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Nauka i badania / Czy za zakażenia szpitalne C. difficile odpowiada trehaloza?
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.