Czy dieta niskokaloryczna może złagodzić objawy stwardnienia rozsianego?
Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis wykazali, że u myszy, którym podawano ograniczoną ilość wysokokalorycznego pożywienia wolniej rozwijały się symptomy stwardnienia rozsianego. Wyniki są na tyle obiecujące, że obecnie zaplanowano podobne badania na ludziach.
Co jakiś czas pojawiają się w mediach doniesienia, że przestrzeganie pewnego rodzaju diety może złagodzić lub spowolnić objawy stwardnienia rozsianego (SM), dotychczas jednak żadna z tych informacji nie została naukowo potwierdzona.

Eksperci z Uniwersytetu Waszyngtona – we współpracy z Yanjiao Zhou, profesorem z Uniwersytetu Connecticut – przeprowadzili badania na laboratoryjnych myszach. Jedna grupa gryzoni jadła dowolne ilości pożywienia, druga co kilka dni dostawała wyraźnie zmniejszone porcje. Następnie myszom podano preparat, by wywołać u nich objawy zbliżone do symptomów SM.
Jak się okazało, u zwierząt, które okresowo pościły problemy z poruszaniem się i paraliż pojawiły się znacznie później i miały łagodniejszą postać. Naukowcy przypuszczają, że przyjmowanie mniejszej ilości pożywienia wpływa na gospodarkę hormonalną, co z kolei odbija się na funkcjonowaniu układu odpornościowego – u myszy z drugiej grupy odnotowano dwa razy wyższy poziom pobudzającego jego działanie kortykosteronu. Po trwającym cztery tygodnie badaniu naukowcy odkryli, że w drogach pokarmowych poszczących gryzoni zmienił się również chemiczny skład mikrobiomu. Pojawiło się w nich więcej bakterii Lactobacillus, której obecność we florze jelitowej naukowcy wiążą z łagodniejszą postacią symptomów SM.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Na czym obecnie polega indywidualizacja leczenia chorych na stwardnienie rozsiane
Opisane wyniki są na tyle obiecujące, że zespół badaczy rozpoczął właśnie badania na ludziach. Weźmie w nich udział od 40 do 60 uczestników, każdy z nich przejdzie przez ocenę neurologiczną oraz odda próbki krwi i kału. Badani nie będą przerywali zaleconej przez lekarzy terapii farmakologicznej przeciwko SM. Przez dwa tygodnie w dwudniowych odstępach będą spożywali posiłki o ograniczonej kaloryczności.
Naukowcy zastrzegają, że chociaż badania mogą otworzyć nową i ciekawą perspektywę terapeutyczną, to nikt nie powinien oczekiwać, że zmiany w nawykach żywieniowych okażą się kluczem do całkowitego wyeliminowania objawów SM.
Źródło: Washington University School of Medicine St. Louis
PRZECZYTAJ TAKŻE: Odkryto związek między mikrobiomem jelitowym a rakiem wątroby
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: EG