Czerwone mięso groźne przy wariancie genetycznym rs4143094

opublikowano: 28-10-2013, 10:16

Pacjenci z wariantem genetycznym re4143094 spożywając czerwone lub przetworzone mięso zwiększają istotnie ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Amerykańcy badacze przeanalizowali dane genetyczne 9287 pacjentów cierpiących na nowotwór jelita grubego oraz porównali je z danymi pozyskanymi od 9117 zdrowych osób z próby kontrolnej. W trakcie badania porównano ponad 2,7 mln sekwencji genetycznych sprawdzając czy istnieje związek między spożywaniem czerwonego mięsa a rakiem jelita grubego. Analiza danych wykazała, że 1 na 3 z badanych osób miała wariant genetyczny rs4143094 i wykazywała zwiększone ryzyko wystąpienia raka związanego ze spożywaniem czerwonego mięsa.

Naukowcy spekulują, że w trakcie trawienia mięsa wywoływany jest 'immunologiczny stan zapalny' odpowiedzialny za mutacje i w efekcie zachorowanie na nowotwór jelita grubego.

Badania przedstawiono na dorocznej konferencji American Society of Human Genetics 2013.

Onkologia
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
×
Onkologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych osobowych będzie Grupa Rx sp. z o.o. Klauzula informacyjna w pełnej wersji dostępna jest tutaj

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MM

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.