Czerwone mięso groźne przy wariancie genetycznym rs4143094
Pacjenci z wariantem genetycznym re4143094 spożywając czerwone lub przetworzone mięso zwiększają istotnie ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Amerykańcy badacze przeanalizowali dane genetyczne 9287 pacjentów cierpiących na nowotwór jelita grubego oraz porównali je z danymi pozyskanymi od 9117 zdrowych osób z próby kontrolnej. W trakcie badania porównano ponad 2,7 mln sekwencji genetycznych sprawdzając czy istnieje związek między spożywaniem czerwonego mięsa a rakiem jelita grubego. Analiza danych wykazała, że 1 na 3 z badanych osób miała wariant genetyczny rs4143094 i wykazywała zwiększone ryzyko wystąpienia raka związanego ze spożywaniem czerwonego mięsa.
Naukowcy spekulują, że w trakcie trawienia mięsa wywoływany jest 'immunologiczny stan zapalny' odpowiedzialny za mutacje i w efekcie zachorowanie na nowotwór jelita grubego.
Badania przedstawiono na dorocznej konferencji American Society of Human Genetics 2013.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MM