Czerwone mięso a serce - nowe informacje

MAT
opublikowano: 19-02-2016, 15:58

Wysoki poziom substancji pochodzącej z czerwonego mięsa i przetwarzanej w jelicie przez bakterie wiąże się z gorszą prognozą przy ostrej niewydolności serca. Substancja ta może stanowić ogniwo łączące wysokie spożycie tego rodzaju mięsa i choroby serca.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

"Don't eat red meat" - mówi jedno z anglojęzycznych porzekadeł. Badacze z University of Leicester na łamach pisma "Heart" prezentują kolejny argument przemawiający za ograniczeniem spożycia czerwonego mięsa.

Jak wyjaśniają, jest ono źródłem l-karnityny, którą jelitowe bakterie zamieniają w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO). Uczeni podają, że znany jest związek wysokiego poziomu tej substancji w organizmie i ryzyka śmierci w wyniku chronicznej niewydolności serca.

Ich nowe badanie sprawdzało relację między TMAO a skutkami ostrej niewydolności. Badacze sprawdzili tę zależność na ok. tysiącu chorych. Jak piszą, jest to pierwsze badanie zajmujące się tym zagadnieniem.

Zobacz więcej

Flickr.com/Karolina Kabat

"Pacjenci z ostrą niewydolnością serca, którzy zmarli albo byli ponownie przyjmowani do szpitala z niewydolnością serca w tym samym roku, mieli wyższy poziom TMAO" - mówi autor pracy prof. Toru Suzuki.

Badacze sugerują, że reakcje obejmujące sprawdzaną substancję mogą wyjaśniać związek między spożyciem czerwonego mięsa i chorobami serca.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.