Cukrzyca zwiększa ryzyko demencji

Marta Koton-Czarnecka
13-10-2011, 00:00

Japońscy naukowcy z Uniwersytetu w Fukuoka poinformowali na łamach ostatniego wydania pisma „Neurology”, że osoby chorujące na cukrzycę są bardziej niż reszta populacji zagrożone rozwojem choroby Alzheimera i innych schorzeń otępiennych.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W przeprowadzonym przez nich badaniu uczestniczyło 1017 osób w wieku 60 lub więcej lat. Na początki obserwacji wszyscy zostali poddani testom tolerancji glukozy w celu rozpoznania cukrzycy. Po średnio 11 latach uczestnicy badania zostali ocenieni pod kątem objawów chorób demencyjnych. Symptomy otępienia stwierdzono u 20 proc. osób spośród niemających cukrzycy i u 27 proc. osób z grupy z cukrzycą. Po uwzględnieniu w analizie dodatkowych czynników ryzyka demencji takich jak: nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu i palenie tytoniu, okazało się, że prawdopodobieństwo demencji jest u pacjentów z cukrzycą prawie dwukrotnie wyższe niż u osób z normalną glikemią.

Źródło: Neurology, 2011, 77: 1126-1134.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Marta Koton-Czarnecka

Najważniejsze dzisiaj
Puls Medycyny
Diabetologia / Cukrzyca zwiększa ryzyko demencji
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.