Cukier zabija twoją pamięć

AR
opublikowano: 23-06-2015, 14:57

Dieta zachodnich krajów, bogata w cukier i tłuszcz, może mieć negatywny wpływ na możliwości poznawcze ludzkiego mózgu – wynika z najnowszych badań.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Następnym razem zanim kupisz pączka, zastanów się dwa razy. Cukier nie bez powodu nazywany jest "białą śmiercią". Podobnie jak tłuszcz, może przyczyniać się do rozwoju otyłości i innych chorób cywilizacyjnych. Teraz do listy szkodliwych konsekwencji nieodmawiania sobie tłustych i słodkich potraw trzeba dopisać kolejne.

ZACHODNIA DIETA
ZACHODNIA DIETA
Do listy szkodliwych konsekwencji nadmiernego spożycia cukrów i tłuszczów, obok otyłości i innych chorób, trzeba dodać kolejne. Co raz więcej badań dowodzi, że słodkie i tłuste potrawy w codziennej diecie mają również wpływ na nasz mózg.
Ivan Mlinaric (CC BY 2.0)

Z ostatnich badań naukowców z Oregon State University w USA wynika, że wprowadzenie do codziennej diety częstych posiłków z wysoką zawartością tłuszczu albo cukru, może prowadzić do zaburzenia składu flory bakteryjnej w jelitach oraz pogorszenia funkcji poznawczych mózgu. Bardziej niebezpieczny niż tłuszcz, okazał się cukier, którego nadmierne spożywanie - jak przypuszczają naukowcy - może powodować nawet upośledzenie mózgowych mechanizmów dotyczących pamięci krótko- i długotrwałej.

Eksperyment pokazał, że gryzonie, których menu było bogate cukier, gorzej radziły sobie z zadaniami, sprawdzającymi umiejętności uczenia się, np. zapamiętywania drogi w labiryncie, w porównaniu z tymi, które miały zbilansowaną dietę.

„Coraz bardziej jasne staje się dla nas, że bakterie jelitowe, inaczej mówiąc mikroflora, potrafią komunikować się z ludzkim mózgiem” – powiedziała Kathy Magnusso, profesor z OSU College of Veterinary Medicine oraz badaczka w Linus Pauling Institute, główna autorka badania na myszach. 

To nie pierwsze badania, w których udało się zaobserwować podobne zależności. Negatywny efekt związany z tzw. "dietą w stylu amerykańskim" stwierdzono u myszy, jednak istnieje duże prawdopodobieństwo, że cukier i tłuszcz, spożywane w nadmiernych ilościach w stosunku do innych składników odżywczych, są szkodliwe również dla ludzkiego mózgu.

"Myszy, jak dotąd, często okazywały się szczególnie trafionym obiektem badań, których analogiczne wyniki obserwowano potem również wśród ludzi, zwłaszcza w zakresie takich tematów jak starzenie się, pamięć przestrzenna, otyłość, a także innych" - tłumaczy prof. Magusson.

 

Źródła: Neuroscience, Science Daily

 

 

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.