Cukier zabija twoją pamięć
Dieta zachodnich krajów, bogata w cukier i tłuszcz, może mieć negatywny wpływ na możliwości poznawcze ludzkiego mózgu – wynika z najnowszych badań.
Następnym razem zanim kupisz pączka, zastanów się dwa razy. Cukier nie bez powodu nazywany jest "białą śmiercią". Podobnie jak tłuszcz, może przyczyniać się do rozwoju otyłości i innych chorób cywilizacyjnych. Teraz do listy szkodliwych konsekwencji nieodmawiania sobie tłustych i słodkich potraw trzeba dopisać kolejne.

Z ostatnich badań naukowców z Oregon State University w USA wynika, że wprowadzenie do codziennej diety częstych posiłków z wysoką zawartością tłuszczu albo cukru, może prowadzić do zaburzenia składu flory bakteryjnej w jelitach oraz pogorszenia funkcji poznawczych mózgu. Bardziej niebezpieczny niż tłuszcz, okazał się cukier, którego nadmierne spożywanie - jak przypuszczają naukowcy - może powodować nawet upośledzenie mózgowych mechanizmów dotyczących pamięci krótko- i długotrwałej.
Eksperyment pokazał, że gryzonie, których menu było bogate cukier, gorzej radziły sobie z zadaniami, sprawdzającymi umiejętności uczenia się, np. zapamiętywania drogi w labiryncie, w porównaniu z tymi, które miały zbilansowaną dietę.
„Coraz bardziej jasne staje się dla nas, że bakterie jelitowe, inaczej mówiąc mikroflora, potrafią komunikować się z ludzkim mózgiem” – powiedziała Kathy Magnusso, profesor z OSU College of Veterinary Medicine oraz badaczka w Linus Pauling Institute, główna autorka badania na myszach.
To nie pierwsze badania, w których udało się zaobserwować podobne zależności. Negatywny efekt związany z tzw. "dietą w stylu amerykańskim" stwierdzono u myszy, jednak istnieje duże prawdopodobieństwo, że cukier i tłuszcz, spożywane w nadmiernych ilościach w stosunku do innych składników odżywczych, są szkodliwe również dla ludzkiego mózgu.
"Myszy, jak dotąd, często okazywały się szczególnie trafionym obiektem badań, których analogiczne wyniki obserwowano potem również wśród ludzi, zwłaszcza w zakresie takich tematów jak starzenie się, pamięć przestrzenna, otyłość, a także innych" - tłumaczy prof. Magusson.
Źródła: Neuroscience, Science Daily
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: AR