Cukier a rak płuc

MAT
07-03-2016, 18:01

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takie, które silnie podnoszą poziom glukozy we krwi, sprzyjają rakowi płuc. Szczególnie dotyczy to jednego rodzaju nowotworu.

Zobacz więcej

Pixabay/CC0 Public Domain

Autorzy tego odkrycia - badacze z University of Texas przypominają, że coraz więcej badań potwierdza zależność ryzyka rozwoju nowotworu płuc od diety. Owoce, czy warzywa je obniżają, a czerwone mięso, nasycone kwasy tłuszczowe czy nabiał je podwyższają - piszą uczeni.

W swoim eksperymencie postanowili jednak sprawdzić, jak na to ryzyko wpływa indeks glikemiczny węglowodanów (GI) oraz ładunku glikemicznego (GL - współczynnik mówiący o ilości węglowodanów w pożywieniu). W tym celu zapytali o nawyki żywieniowe 2 tys. pacjentów z rakiem płuc oraz 2,5 tys. osób zdrowych.

Pojawił się wyraźny związek. Osoby z kwintyla o najwyższym dziennym współczynniku glikemicznym były o 49 proc. bardziej zagrożone rakiem płuc niż osoby z kwintyla o najniższym dziennym GI. Ładunek glikemiczny nie miał natomiast dużego znaczenia.

Głębsza analiza pokazała bardziej złożone zależności. Okazało się, że osoby niepalące z najwyższym GI miały ryzyko ponad dwa razy większe niż z najniższym GI - tę zależność uczeni tłumaczą silniejszym efektem działania diety przy braku dominującego czynnika rakotwórczego, jakim jest palenie. Duże znaczenie miało też wykształcenie. Znacznie bardziej zagrożeni byli uczestnicy, którzy ukończyli mniej niż 12 lat edukacji - prawdopodobnie jednak dlatego, że osoby z tej grupy częściej palą tytoń i prowadzą bardziej szkodliwy dla zdrowia tryb życia.

Co ważne, na oddziaływanie węglowodanów szczególnie wrażliwy był jeden typ nowotworu. Tylko dla płaskonabłonkowego raka płuc różnica ryzyka między osobami z górnego i dolnego kwintyla wyniosła aż o 92 proc.

Faktyczną zależność przyczynowo-skutkową będą mogły dopiero wykazać kolejne, specjalnie do tego zaprojektowane badania, jednak uczeni oferują pewne zalecenia.
"Rezultaty tego badania sugerują, że oprócz utrzymywania sprzyjającego zdrowiu stylu życia, przez unikanie palenia, ograniczenie spożycia alkoholu czy ruch, ograniczenie konsumpcji pokarmów i napojów z wysokim indeksem glikemicznym może także służyć obniżeniu ryzyka raka płuc" - mówi autorka eksperymentu prof. Xifeng Wu.


© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Puls Medycyny

Nauka i badania / Cukier a rak płuc
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.