Cukier a rak piersi

MAT
opublikowano: 04-01-2016, 14:04

Badania na myszach pokazują, że cukier może sprzyjać rozwojowi choroby i powstawaniu przerzutów. Uczestniczą w tym procesy zapalne.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Zespół z University of Texas przeprowadził szereg doświadczeń na myszach karmionych według diet o różnej zawartości sacharozy i fruktozy.

Wyniki sugerują, że warto uważać na te substancje. U myszy karmionych sacharozą częściej pojawiały się guzy gruczołów mlekowych. Sacharoza oraz fruktoza sprzyjały też powstawaniu przerzutów do płuc.

Uczeni tłumaczą, że fruktoza powstająca z cukru stołowego, czy też obecna np. w syropie glukozowo-fruktozowym wpływa na enzymatyczną ścieżkę sygnałową 12-LOX (12-lipoksygenaza), która uczestniczy w procesach zapalnych. To z kolei może sprzyjać chorobie.

"Badanie to wskazuje na możliwą ścieżkę sygnałową odpowiedzialną za promowany przez cukier wzrost guzów u myszy" - tłumaczy współautor pracy prof. Lorenzo Cohen. Nie wiadomo na razie w jaki dokładnie sposób cukier wpływa na tę ścieżkę.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.