Coraz więcej kobiet w ciąży ma cukrzycę typu 1

EG/PAP
opublikowano: 14-12-2018, 08:24

W Szwecji w latach 1998-2012 liczba kobiety w ciąży z cukrzycą typu 1 zwiększyła się o 33 proc. Polscy eksperci przewidują się, że w naszym kraju między 2005 a 2025 r. liczba chorych zwiększy się czterokrotnie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

W USA prawie co trzecia kobiety w ciąży ma cukrzycę – przybywa zwłaszcza przypadków cukrzycy typu 1, wykrywanej u przyszłych matek.

 „Cukrzyca to choroba epidemiczna, w Polsce cierpi na nią ponad 3 mln osób, a hiperglikemia wykrywana jest w naszym kraju u 16,9 proc. kobiet w ciąży. Jeszcze niedawno najczęściej wykrywana była [cukrzyca – red.] u dzieci w wieku 8-10 lat, a teraz u maluchów między 5. i 6. rokiem życia” – powiedziała dr hab. Katarzyna Cyganek z Katedry i Kliniki Chorób Metabolicznych Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Podczas ciąży zmienia się zapotrzebowanie na insulinę: w pierwszych miesiącach po zapłodnieniu może być ono mniejsze, co grozi hipoglikemią.

"Kobiety się przed tym spadkiem glikemii bronią, coraz więcej jedzą i około 6-8 tygodnia dochodzi do hiperglikemii. Potem z kolei między 10. a 14. tygodniem ciąży znów dochodzi do spadku zapotrzebowania na insulinę i ponownie może dochodzić do ciężkich hipoglikemii" – wyjaśnia dr hab. Katarzyna Cyganek.

W okresie ciąży szczególnie ważne jest kontrolowanie poziomu glukozy. Diabetolodzy zalecają, żeby w tym celu wykonywać pomiar tzw. hemoglobiny glikowanej. Powinna być ona poniżej 6,5 proc., natomiast prawidłowy poziom cukru miesi się w przedziale  70-140 mg/dl. Narzędziem ułatwiającym opanowanie choroby jest tzw. częściowo refundowany – dla osób do 26. roku życia - system ciągłego monitorowania glikemii (CGM). Przyszła matka ze stwierdzoną cukrzycą typu 1 może wypożyczyć aparat do monitorowania glikemii z jednego z 31 ośrodków w kraju. Niestety, dostępność do tego sprzętu nie jest w skali Polski równomierna: na wschodzie i południu Polski brakuje placówek oferujących tego rodzaju aparaty.

Obecnie specjaliści rozróżniają dwa rodzaje cukrzycy: pojawiającą się w pierwszym trymestrze ciąży oraz tzw. cukrzycę ciążową. Pacjentka musi przestrzegać właściwej diety i wymaga insulinoterapii. W obydwu odmianach choroby, która pojawia się dopiero w okresie ciąży, nie stosuje się systemu ciągłego monitorowania glikemii. Cukrzyca w ciąży może prowadzić do wielu groźnych dla matki i dziecka powikłań: w szczególnie ciężkich przypadkach dochodzi do poronienia, obumarcia ciążu lub rozwoju wad wrodzonych.

Hiperglikemia po 24. tygodniu ciąży również grozi nieprawidłowościami, ale mniej groźnymi, takimi jak makrosomia, czyli duża urodzeniowa masa ciała u dziecka – przekraczająca 4 kg, często będąca wskazaniem do cesarskiego cięcia.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Jak powinno wyglądać leczenie cukrzycy?

Prof. Krzysztof Strojek: Cukrzyca musi być traktowana wieloaspektowo

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG/PAP

× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.