Co może chirurgia małoinwazyjna

  • Iwona Kazimierska
opublikowano: 08-07-2015, 12:33

Aktualne problemy dotyczące chirurgii małoinwazyjnej oraz perspektywy rozwoju tej nowoczesnej dziedziny to jeden z wiodących tematów 67. Kongresu Towarzystwa Chirurgów Polskich, który odbędzie się od 9 do 12 września 2015 w Lublinie. Organizatorzy spodziewają się udziału około 2,5 tys. uczestników.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Nazwa „chirurgia małoinwazyjna” obejmuje zabiegi chirurgiczne wykonywane przez naturalne otwory ciała lub przez minimalne nacięcia powłok. Zamiast jednej rany klasycznej o długości 5-15 cm (czasami większej) pozostaje klika drobnych nacięć skóry wielkości 0,5-1-cm, których łączna długość jest z reguły mniejsza niż w cięciu klasycznym. Wprowadzenie kamery w głąb organizmu pacjenta umożliwia przeniesienie obrazu z wnętrza człowieka na ekran monitora, dzięki czemu chirurg widzi w dużym powiększeniu to, co w naturze czasami jest trudne do zobaczenia gołym okiem.

Małe cięcia, duże korzyści

Głównymi zaletami tego rodzaju chirurgii jest znaczne ograniczenie dla pacjenta bólu i powikłań pooperacyjnych, a także gwarancja szybszego powrotu do zdrowia i aktywności zawodowej. „Pacjent po operacji, przez kilka godzin, przebywa na oddziale pod opieką personelu medycznego, a kiedy jego stan na to pozwala, jeszcze tego samego dnia może być wypisany ze szpitala” – mówi prof. Grzegorz Wallner, kierownik II Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Nowotworów Układu Pokarmowego UM w Lublinie, Prezes Towarzystwa Chirurgów Polskich.

Chirurgia małoinwazyjna staje się coraz bardziej popularna, a ewentualne ograniczenia technik minimalnie inwazyjnych wynikają tylko z określonych sytuacji klinicznych, rodzaju planowanej operacji czy operowanych narządów.

Laparoskopia i endoskopia

Jedną z popularnych technik chirurgicznych należących do małoinwazyjnych jest laparoskopia. „Laparoskopowo usuwa się na przykład pęcherzyk żółciowy, fragment jelita grubego czy przepuklinę. Ginekolodzy posługują się tą metodą do usuwania mięśniaków, a ortopedzi stosują ją w leczeniu stawów kolanowych, łokciowych i biodrowych” – przypomina prof. Wallner. Endoskopia, druga z technik małoinwazyjnych, w chorobach układu pokarmowego wykorzystywana jest przede wszystkim do usuwania kamieni z dróg żółciowych, poszerzania i protezowania przełyków w chorobach nowotworowych i zapalnych, usuwania polipów oraz zmian nowotworowych w obrębie całego przewodu pokarmowego.

W chirurgicznym leczeniu chorób narządów jamy brzusznej techniki małoinwazyjne stały się praktycznie postępowaniem standardowym, w części przypadków chorób przełyku, żołądka, jelita grubego czy w chorobach narządów miąższowych, jak wątroba i trzustka, operacje laparoskopowe znajdują coraz szersze zastosowanie.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.