Co jeść, by uniknąć udaru?

Aleksandra Piechuta
opublikowano: 08-09-2014, 09:55

Im więcej potasu w pożywieniu, tym mniejsze ryzyko wystąpienia udaru u kobiet w wieku pomenopauzalnym – wykazała analiza bazy danych zawartych w Women’s Health Initiative opublikowana w amerykańskim czasopiśmie „Stroke”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Kobiety, które spożywały najwięcej potasu (>3 193,6mg/dobę), miały zmniejszone ryzyko wystąpienia udaru o 12 proc. (HR 0,88, 95%CI 0,79-0,98), i zarazem udaru niedokrwiennego o 16 proc. (HR 0,84, 95% CI 0,74-0,96) w porównaniu z tymi, które spożywały go w najmniejszych ilościach (<1925,5mg/dobę) – pisze dr. Sylvia Wassertheil-Smoller, która stoi na czele zespołu badawczego z Albert Einstein College of Medicine w Nowym Jorku.

Badaniem objęto 90 137 kobiet w wieku 50-79 lat (średnia wieku 63,6), a średni okres obserwacji wyniósł 11 lat. Żadna z pacjentek w momencie rozpoczęcia projektu nie przebyła udaru. Średnia ilość przyjmowanego potasu wynosiła 2611 mg na dobę. Zaobserwowano niższe spożycie potasu wśród kobiet rasy czarnej, nie pijących alkoholu i palaczek. Więcej potasu przyjmowały kobiety, które deklarowały zwiększoną aktywność fizyczną (co najmniej 2 razy w tygodniu) niż grupa niećwiczących. Prawdopodobieństwo wystąpienia udaru wynosiło 3,1 na 1000 osobolat dla wszystkich jego rodzajów, natomiast dla niedokrwiennego i  krwotocznego wynosił odpowiednio 2,24 i 0,5. 

GNU Free Documentation License
Zobacz więcej

GNU Free Documentation License

Największą korzyść ze spożywanych dużych ilości omawianego pierwiastka odnosiła populacja kobiet, która nie chorowała na nadciśnienie tętnicze.  W grupie pacjentek, które spożywały największą ilość potasu w ciągu doby, odnotowano o 27 proc. zmniejszone ryzyko udaru niedokrwiennego w porównaniu z pozostałymi. 

„Wśród kobiet z nadciśnieniem tętniczym, które przyjmowały duże ilości potasu, zaobserwowano niższą śmiertelność niż u pacjentek o niższym spożyciu, ale nie odnotowano zmniejszonego ryzyka wystąpienia udaru mózgu. To sugeruje, by do swojej diety włączać produkty bogate w potas jeszcze przed rozwinięciem się nadciśnienia tętniczego” – czytamy w artykule.

Co niepokojące, w badanej populacji tylko 3 proc. kobiet spożywało dawkę 4700mg, która jest zalecana przez US Department of Agriculture.

Znane są różne doniesienia mówiące o tym, jaki jest wpływ potasu na ryzyko wystąpienia udaru mózgu

W badaniu przeprowadzonym prawie 30 lat temu , wśród kobiet spożywających potas w najmniejszej ilości - poniżej 1911mg na dobę – to ryzyko było większe ponad 4,8x (p=0,01) w porównaniu z grupą koleżanek deklarujących większe jego spożycie. Inne dane - pochodzące z 1999, 2011 roku oraz metaanaliza opublikowana w British Medical Journal w 2013 roku wskazują na podobną zależność.

Co innego jednak pokazały wyniki badania European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Netherlands (EPIC-NL)– stwierdzono w nim, że nie istnieje żaden związek między ilością przyjmowanego potasu a ryzykiem wystąpienia udaru.

Źródło: STROKEAHA.114.006046 Published online before print September 4, 2014, doi: 10.1161/STROKEAHA.114.006046

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Aleksandra Piechuta

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.