Chorzy na cukrzycę niemal dwa razy częściej umierają z powodu COVID-19 [BADANIA]

  • Jacek Wykowski
opublikowano: 17-05-2022, 12:47

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Aberdeen wykazało, że cukrzyca prawie podwaja ryzyko zgonu z powodu COVID-19.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Po infekcji COVID-19 ryzyko zgonu pacjentów z cukrzycą znacznie wzrosło, w porównaniu z pacjentami bez cukrzycy - wykazały brytyjskie badania.
FOT. Pixabay

Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Aberdeen (Wlk. Brytania) wykazało, że osoby z cukrzycą prawie dwukrotnie częściej umierają z powodu COVID-19 i prawie trzy razy częściej są w stanie krytycznym lub ciężkim w porównaniu z osobami, które nie chorują na cukrzycę.

Osoby z cukrzycą niemal dwukrotnie częściej narażone na śmierć z powodu COVID-19

W badaniu przeanalizowano dane od tysięcy osób na całym świecie i stwierdzono, że prawidłowa kontrola nad cukrzycą może zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu COVID-19.

Niemniej jednak wyniki badania wyraźnie pokazały, że osoby z cukrzycą były 1,87 razy bardziej narażone na śmierć z powodu COVID-19, 1,59 razy częściej przyjmowane na OIOM, 1,44 razy częściej wymagały wentylacji i 2,88 razy częściej były klasyfikowane jako pacjenci w stanie ciężkim lub krytycznym, w porównaniu z pacjentami bez cukrzycy.

Stavroula Kastora, która pracowała nad badaniem wraz z profesor Mirelą Delibegovic i profesorem Phyo Myint, tak komentowali wyniki badania:

– Odkryliśmy, że po infekcji COVID-19 ryzyko zgonu pacjentów z cukrzycą znacznie wzrosło, w porównaniu z pacjentami bez cukrzycy. Podobnie zbiorcze dane z badań na całym świecie sugerowały, że pacjenci z cukrzycą mieli znacznie wyższe ryzyko hospitalizacji i dodatkowego tlenu lub przyjęcia w stanie krytycznym, w porównaniu z pacjentami bez cukrzycy.

O badaniu informuje serwis pharmatimes.com.

COVID-19 to także większe ryzyko cukrzycy

Co więcej, znany jest też mechanizm odwrotny: nawet o 40 proc. zwiększa się ryzyko zachorowania na cukrzycę po COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną. Ten wzrost widoczny jest w ciągu 12 miesięcy od wyzdrowienia i to pokazują najnowsze badania – przekonuje dr Paweł Grzesiowski, ekspert ds. COVID-19 Naczelnej Rady Lekarskiej, powołując się na badania, jakie opublikował „Lancet Diabetes & Endocrinology”.

Te przeprowadzono z wykorzystaniem danych zgromadzonych w amerykańskim departamencie weteranów wojennych, a dotyczących 181 280 osób, które w okresie od 1 marca 2020 r. do 30 września 2021 r. zostały zakażone wirusem SARS-CoV-2 i przeżyły co najmniej 30 dni. Porównywano je z tymi osobami, które nie chorowały na COVID-19.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Dr Grzesiowski: ozdrowieńcy nawet o 40 proc. bardziej narażeni na cukrzycę

CDC: rośnie odsetek zgonów z powodu COVID-19 wśród zaszczepionych, ale dawki przypominające znacznie zmniejszają ryzyko

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jacek Wykowski/pharmatimes.com

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.