Chili i cynamon wspierają odchudzanie

IKA
opublikowano: 08-03-2016, 13:32

Badania dowodzą, że papryczki chili wspomagają odchudzanie, jednak dla niektórych mogą okazać się za ostre. Naukowcy Nestlé znaleźli dla nich delikatniejszą w smaku alternatywę – cynamon.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Głównym powodem, dla którego przybieramy na wadze, jest dodatni bilans energetyczny, czyli spożywanie większej liczby kalorii niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Bronimy się przed tym, zwiększając zużycie energii poprzez aktywność fizyczną oraz odpowiednią dietę.

Wyświetl galerię [1/2]

Flickr.com/Stuart Webster

Badacze Nestlé wspólnie z naukowcami Uniwersytetu w Tokio przebadali 15 mężczyzn, aby sprawdzić jaki wpływ na zużycie energii, zwane potocznie spalaniem kalorii, mają aldehyd cynamonowy (czyli ekstrakt z cynamonu) oraz kapsaicyna (czyli wyciąg z papryczek chili).

Wykazano, że i chili, i cynamon skutecznie zwiększyły zużycie energii i poziom spalania tłuszczu u badanych. Jednak podczas badań okazało się, że ilość chili, jaką trzeba spożyć, aby była skuteczna, dla niektórych osób może być zbyt duża, a potrawy nią doprawione – zbyt pikantne. Cynamon natomiast jest znacznie przyjemniejszy dla podniebienia, a równie skutecznie zapobiega otyłości jak papryczki chili.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.