Catering dietetyczny też musi być oznakowany

  • Iwona Kazimierska
opublikowano: 13-12-2016, 13:02

Dziś po 5-letnim okresie przejściowym weszło w całości w życie Rozporządzenie UE 1169, które m.in. nakłada obowiązek podawania wartości odżywczej również na żywności opakowanej sprzedawanej na odległość, czyli także na zestawach posiłków oferowanych jako catering dietetyczny.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Na zestawach posiłków oferowanych jako catering dietetyczny musza być podane informacje o wartości odżywczej – wartość energetyczna, ilość tłuszczu (w tym kwasów tłuszczowych nasyconych), węglowodanów (w tym cukrów), białka oraz soli. Dla rosnącej rzeszy klientów korzystających z diet pudełkowych wprowadzenie obowiązkowych etykiet z wartością odżywczą to duża zmiana na plus, bo zamawiają oni dietetyczne jedzenie właśnie dlatego, że w założeniu ma być dobrze zbilansowane. Potwierdzeniem tego będzie teraz etykieta podająca nie tylko liczbę kalorii, ale także znacznie dokładniejsze informacje o składnikach odżywczych.

Przepisy o podawaniu informacji o wartości odżywczej obowiązują w Unii Europejskie, a więc i w Polsce od dawna, ale dopiero teraz powszechnie obowiązujące staje się Rozporządzenie UE 1169/2011, które kompleksowo reguluje całą sferę znakowania żywności.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.