Brokuły chronią przed rakiem

Jan Jastrzębski
opublikowano: 07-04-2009, 00:00

Spożycie ok. 70 gramów kiełków brokułów dziennie pomaga zapobiegać powstawaniu wrzodów, a także raka żołądka. Doniesienia z Japonii są oparte na niedużym badaniu, ale wskazują na korzystny wpływ brokułów w zapobieganiu nowotworom.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Za dobroczynny efekt diety wzbogaconej w brokuły lub ich kiełki odpowiadają zawarte w nich substancje chemiczne. Sulforafan zaliczany do izotiocyjanianów, stymuluje produkcję enzymów wątrobowych, które hamują proces karcynogenezy.

Jak pokazują ostatnie badania, sulforafan powoduje także redukcję obecnych w żołądku mikrobów Helicobacter pylori, które są czynnikiem etiologicznym wrzodów i raka żołądka.

Źródło: Cancer Prevention Research; doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-08-0192

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.