Boom na mleko organiczne za oceanem

AR, Bloomberg
opublikowano: 10-02-2015, 15:42

Rynek spożywczy w USA coraz częściej doświadcza deficytów mleka organicznego, które dotychczas było popularne tylko wśród amatorów zdrowej żywności. Coraz więcej klientów się o nie dopytuje, a w sklepach są braki – informuje Bloomberg.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

–  Ludzie dzwonią do mnie kilka razy w tygodniu i proszą, żeby im odłożyć kilka galonów mleka organicznego, gdy tylko pojawi się dostawa – mówi Sana Bates-Norden, specjalistka od dostaw jednego ze sklepów ze zdrową żywnością w Chicago. Coraz więcej sklepów w całych USA doświadcza podobnego problemu – mleko organiczne, znika gdy tylko pojawi się na półkach, a dostawy są znacznie rzadsze niż w przypadku tradycyjnego mleka. 

Amerykanie wydali w ubiegłym roku około 53 mld dolarów na żywność ekologiczną, z czego około 5,1 mld dolarów na produkty mleczne. To ponad dwukrotnie więcej niż jeszcze dekadę temu – wynika z danych strony internetowej U.S. Department of Agriculture.

W związku z dużym popytem na mleko organiczne, w górę idą też ceny. W ciągu ostatnich 12 miesięcy te hurtowe wzrosły o 8,4 proc., natomiast rynkowe – aż o 14 proc. Sprzedaż napoju, produkowanego przez ekologiczne gospodarstwa rolne i przetwarzanego przez wybrane mleczarnie, wzrosła w 2014 roku o 9,5 proc., do 2,26 mld funtów (ponad 1 mld kg). W tym samym czasie popyt na zwykle mleko spadł o 3,8 proc. – mimo, że jest ono o wiele tańsze.

Według amerykańskich ekspertów trend ten nie jest tylko wynikiem chwilowej mody, ale będzie utrzymywać przez najbliższe lata. Badanie Gallupa pokazało, że mleko organiczne jest coraz popularniejsze wśród starszych osób, rodzin z dziećmi i singli, nie tylko wśród młodych „hipsterów”, tak jak to było dotychczas.

(CC BY 2.0) Wes Schaeffer milk

W Polsce nie produkuje się mleka organicznego na dużą skalę. Tylko 0,7 proc. naszych krów mlecznych jest hodowanych w gospodarstwach ekologicznych, spełniających odpowiednie międzynarodowe  wymogi, między innymi dotyczące paszy dla zwierząt i sposobu chowu. W Unii Europejskiej takich krów jest niewiele więcej – około 3 proc.

Specjaliści od żywienia i lekarze są natomiast podzieli w sprawie walorów zdrowotnych mleka organicznego. Niektóre badania przekonują, że ma ono więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin niż zwykłe, podczas gdy inne tego nie potwierdzają.



>>> Czytaj też: Coca-cola wypuściła na rynek "ulepszone" mleko

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR, Bloomberg

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.