Błonnik jedzony w młodości chroni później przed rakiem piersi

MAT
01-02-2016, 16:10

Ryzyko zachorowania spada o kilkanaście procent wśród kobiet, które jako nastolatki i młode dorosłe osoby nie stroniły od zawierających błonnik pokarmów. to wyniki obszernego, trwającego wiele lat badania.

Jedzenie błonnika działa nie tylko na zdrowie jelit. Pisaliśmy niedawno np. o jego wpływie na płuca. Teraz w długofalowym, szeroko zakrojonym badaniu Nurses' Health Study II, uczeni z Harvard T.H. Chan School of Public Health odkryli, że błonnik spożywany przez nastolatki i młode kobiety chroni je w dalszym życiu przed rakiem piersi.

Badanie, które przez wiele lat sprawdzało wpływ różnych czynników na zdrowie kobiet, wykazało silną, odwrotną zależność między ilością spożywanego w młodości błonnika a ryzykiem raka piersi. Uczestniczki, które w czasie wczesnej dorosłości nie stroniły od zawierających go pokarmy, miały później od 12 do 19 proc. mniejsze ryzyko zachorowania, zależnie od przyjmowanej ilości. Natomiast spożycie tej powszechnie występującej w roślinach substancji w okresie nastoletnim obniżało ogólne ryzyko zachorowania o 16 proc., a ryzyko zachorowania przed menopauzą - o 24 proc.

"Praca ta, która sprawdza rolę żywienia na wczesnym etapie życia w rozwoju raka piersi, sugeruje jeden z niewielu potencjalnie modyfikowalnych czynników ryzyka dla rozwoju raka piersi przed menopauzą" - mówi Maryam Farvid, autorka badania.

Aby uzyskać korzystne efekty, nie trzeba popadać w przesadę. Wyraźne działanie wykazywało już 10 gr błonnika dziennie - czyli np. jedno jabłko i dwie kromki pełnoziarnistego chleba.

Nie wiadomo do końca, dlaczego błonnik działa w ten sposób. "Z wielu innych badań wiemy, że tkanka piersi w czasie dzieciństwa i w okresie młodzieńczym jest szczególnie wrażliwa na karcynogeny oraz substancje chroniące przed rakiem" - mówi jeden z uczonych Walter Willett.

Autorzy pracy opublikowanej w internetowym serwisie pisma "Pediatrics" spekulują, że może on obniżać stężenie estrogenu we krwi.


© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj

Puls Medycyny

Nauka i badania / Błonnik jedzony w młodości chroni później przed rakiem piersi
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.