Bioprodukcja drobnoustrojów do 2030 r. ma być warta 9,3 mld USD. Rynek amerykański i europejski na czele stawki

Dr n. biol. Paulina Kłos-Wojtczak
opublikowano: 16-03-2021, 14:16

Najnowsza analiza przyczyn źródłowych sugeruje, że Ameryka Północna i Europa wkrótce przejmą ponad 80 proc. rynku bioprodukcji drobnoustrojów. Do 2030 roku ma być ona warta 9,3 miliarda dolarów.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Komórkowe hodowle in vitro są obecnie preferowaną metodą bioprodukcji leków. Jednakże szybki postęp technologiczny w zakresie fermentacji mikrobiologicznej umożliwił pracę nad wszechstronnymi, pewnymi i opłacalnymi systemami produkcji biologicznej substancji czynnych. Taki stan napędza wzrost rynku bioprodukcji i pozwala zwiększyć liczbę dostawców usług kontraktowych.

iStock

Bioprodukcja drobnoustrojów

Analiza przyczyn źródłowych wykazała, że ponad 115 organizacji produkcji kontraktowych (ang. contract manufacturing organization, CMO) oferuje usługi produkcyjne w zakresie bioprodukcji drobnoustrojów. Ponad połowa, przy wytwarzaniu leków biologicznych, ma pełen dostęp do badań przedklinicznych, klinicznych oraz komercyjnych. Aż 70 proc. może się z kolei poszczycić wykorzystywaniem bakteryjnych systemów ekspresyjnych.

W Europie znajduje się 43 proc. wszystkich światowych zakładów produkcyjnych bazujących na metodach fermentacji. Druga w tym chlubnym rankingu jest Ameryka Północna z 31 proc. udziałów. Szacuje się, że do 2030 roku rynki te będą stanowiły 80 proc. całej bioprodukcji drobnoustrojów. W kolejnych latach możliwa będzie ponadto ekspansja na rynek azjatycki, który ma przejąć ok. 10,3 proc. udziałów. Co więcej, zgodnie z raportem aż 60 proc. interesariuszy to duże koncerny farmaceutyczne.

Źródło: https://www.rootsanalysis.com/reports/microbial-contract-biomanufacturing-market.html

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.