Bioniczna trzustka z drukarki 3D

IKA
09-07-2018, 15:06

Fundacja Badań i Rozwoju Nauki przeprowadziła akcję #pomóżnamruszyćzrobotą, której celem była zbiórka pieniędzy na zakup wysokospecjalistycznej drukarki 3D BioX firmy Cellink. Będzie to pierwsza w Polsce tego typu drukarka. Umożliwi ona prowadzenie kolejnego bardzo ważnego etapu prac nad projektem – druk płatków trzustkowych i wszczepienie ich zwierzętom.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Bioniczna trzustka to unikalny projekt badawczy, który ma uratować życie tysiącom osób chorych na cukrzycę. Grupa młodych polskich naukowców pod kierunkiem chirurga transplantologa dr hab. n. med. Michała Wszoły chce wydrukować na drukarce 3D bioniczną trzustkę, która umożliwi chorym na cukrzycę normalne funkcjonowanie.

Drukarka 3D
Zobacz więcej

Drukarka 3D

Bioniczna trzustka nie tylko zapobiegnie rozwojowi powikłań związanych z cukrzycą, ale przede wszystkim spowoduje, że chory nie będzie musiał do końca życia brać leków zabezpieczających przed odrzutem. Ale co najważniejsze: chory nie będzie czekał na narząd do przeszczepu. Bioniczna trzustka będzie drukowana na specjalnej drukarce 3D i będzie spersonalizowana, tj. przygotowana dla konkretnego chorego.

Akcja #pomóżnamruszyćzrobotą trwała miesiąc i odniosła niebywały sukces – udało się zebrać 144 462 zł, czyli aż 103 proc. zakładanej sumy. Nie byłoby to możliwe bez wsparcia wielu zaangażowanych w to osób. Dziś drukarka 3 D BioX ma się pojawić w laboratorium fundacji.

„Jeśli program się powiedzie, a na to oczywiście liczymy, za 3 lata naukowcy będą przygotowani do prowadzenia pierwszych prób z udziałem pacjentów. Widzimy, że wielu diabetyków z nadzieją przygląda się naszym pracom i to też dodaje nam sił do działania” – mówi dr hab. Michał Wszoła.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Puls Medycyny
Diabetologia / Bioniczna trzustka z drukarki 3D
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.